Waarom sterven bijen uit en wat te doen?

Je bekijkt nu Waarom sterven bijen uit en wat te doen?

Een groot deel van alle bijen wordt met uitsterven bedreigd. Daarnaast wordt veel van ons favoriete voedsel door bijen bestoven, zoals chocolade, aardbeien en koffie. In deze blog deel ik hoe het komt dat het zo slecht gaat met de bij én wat we eraan kunnen doen.

Waardoor worden bijen met uitsterven bedreigd?

Al jarenlang neemt de bijenpopulatie af. Hele bijenkolonies sterven samen uit! Dit wordt de Colony Collapse Disorder (CCD) genoemd. Het uitsterven van bijen wordt veroorzaakt door mensen.

Ten eerste door het gebruik van pesticiden op voedsel in de landbouw en in onze tuinen sterven hele kolonies. Pesticiden zijn namelijkzeer giftig. Ten tweede omdat veel natuurlijke planten zijn uitgestorven of zijn verdreven. Daarom verhongeren veel bijen van honger. Deze redenen zorgen ook voor bijenziekten. Tot slot dragen milieuvervuiling en de opwarming van de aarde bij aan het uitsterven van de bij.

Wat nu?

Zoals Albert Einstein al zei, is het uitsterven van bijen een groot probleem voor de mensheid:

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”

Veel van ons voedsel wordt bestoven door bijen. Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel van een mannelijk deel naar een vrouwelijk deel van een plant, waardoor toekomstige bevruchting en de productie van zaden mogelijk gemaakt wordt. Een plant heeft dus bestuiving nodig om zich voort te planten en is afhankelijk van bijen en andere insecten die bestuiven. Veel van ons voedsel, zoals chocolade, fruit en groenten zijn afhankelijk van deze insecten. Bekijk deze lijst van voedingsmiddelen die verdwijnen wanneer bijen zouden uitsterven.

Kortom, als bijen uitsterven, sterven planten die afhankelijk zijn van bestuiving uit, sterven dieren die afhankelijk zijn van planten uit en uiteindelijk zal de mens uitsterven.

Wat kunnen we doen om te helpen?

Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om bijen te redden. Ten eerste kun je een aantrekkelijke tuin maken voor bijen, door bijvoorbeeld een bijenmengsel te zaaien. De bloemen die uit deze zaden groeien zijn geschikt voor de voedingsbehoeften van bijen. Plant ook planten in je tuin, hoe meer groen hoe beter.

Daarnaast kun je je eigen groente groeien en hier geen bestrijdingsmiddelen op gebruiken. Lijkt het je heel moeilijk? Kijk dan eens op de website Makkelijke Moestuin van Jelle. Hij maakt gebruik van vierkante moestuin bakken. Super toegankelijk!

Tot slot kun je een insectenhotel ophangen. Lees deze blog als je zelf een insectenhotel wil bouwen. Heel leuk om te doen!

Waarom je moet stoppen met honing eten:

Ik heb er een lange tijd niet over nagedacht, hoe honing nou eigenlijk wordt gemaakt. Maar nu ik weet hoe het er aan toe gaat, neem ik geen honing meer.

Honingbijen produceren geen honing, zodat mensen dit kunnen consumeren. Ze doen het niet voor de lol, ze produceren het om te eten. Hun honing wordt afgepakt, wat vervangen wordt door suikerwater. Dit heeft niet genoeg vitale voedingsstoffen, vetten en vitaminen voor bijen om gezond te zijn. Vervolgens werken de bijen erg hard om de ontbrekende honing te vervangen, waardoor ze uitgeput te raken. Hierdoor overleven honingbijen niet eens de winter.

Hoe kan ik honing vervangen?

Mijn favoriete alternatief van honing is agave siroop. Ik gebruik het veel voor het bakken en voor mijn ontbijt. Maar er is nog zoveel meer! Een korte lijst van alternatieven, die vaak ook in de supermarkt te koop zijn:

Agave siroop
Ahornsiroop
– Dadels (siroop)
– Stevia
Kokosbloesemsiroop

Heb jij andere tips om bijen te redden? Deel het met ons in de reacties!

Geef een antwoord