Begin 2021 met liefde: een mindful benadering op goede voornemens

Maak jij elk jaar weer goede voornemens voor 1 januari? Maar lukt het je keer op keer niet om deze voornemens te vervullen? In deze blog deel ik een mindful benadering op de goede voornemens en hoe je mindful kunt werken aan je doelen.

Nadelen van goede voornemens

Elk jaar heeft rond de 80% een goed voornemen (bron: NOS). Slechts 17% vervult het voornemen. Ik denk dat dit onder andere komt omdat de voornemens resultaatgericht zijn.

Voornemens:

  • Creëren een “als-dan” mindset: wanneer ik dit doe, dan voel ik me … (succesvol, gelukkig, zelfverzekerd, mooi).
  • Geven het signaal af dat jij nu nog niet goed genoeg bent.
  • Halen je weg uit het huidige moment en laten je focussen op een moment in de toekomst.
  • Laten je denken dat je alleen in het nieuwe jaar een nieuwe kans hebt.
  • Worden vaak groot en niet realistisch geformuleerd.
  • Schaden je zelfvertrouwen wanneer je het niet behaalt.
  • Zijn vaak niet voor jezelf.

Jij bent de beste versie van jezelf

Het punt dat ik wil maken, is dat je niet altijd hoeft te verbeteren. Je mag tevreden zijn met jezelf. We stellen onszelf vaak zulke hoge eisen. Zou je die eisen ook hebben voor je geliefden?

Misschien heb je ook iets aan deze Instagram post: zo laat je je perfectionisme los.

Mindful werken aan een doel

Mocht je heel graag iets willen veranderen, dan is dat hartstikke mooi. Onthoud echter dat ieder moment een nieuwe kans is. En het behalen van het doel dat je hebt, heeft niets te maken met jouw eigenwaarde. Je bent het waard.

Je kunt ook de lente kiezen als begin van je doelen. Gebruik dan de winter om te reflecteren en neem dit mee. De lente symboliseert namelijk een nieuw begin.

1. Maak kleine doelen

Het maken van kleine doelen zorgt ervoor dat er een grote kans is dat je het doel behaalt. Dit zorgt voor een succeservaring en meer zelfvertrouwen. Als kers op de taart: wees hierbij trots op jezelf.

Lees ook: 5 redenen om trots te zijn op jezelf

2. Bewoord het doel positief

Het positief bewoorden van een doel is een van de principes van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Wanneer je iets negatief bewoordt, slaan je hersenen het wel op.

Voorbeeld: denk niet aan een gele aardbei. Wedden dat je nu een gele aardbei in gedachten hebt (De Roze Olifant Psychologie).

Als jij dus bijvoorbeeld wil bereiken dat je geen koffie meer drinkt. Bedenk dan wat je wel wil. Wil je je fit voelen? Thee drinken? Stoel yoga om energie te krijgen?

3. Schrijf je doel op

Door je doel met de hand op te schrijven, ontstaan er andere processen in de hersenen. Het stimuleert onder andere de creativiteit. Daarnaast helpt het om je gedachten te ordenen.

Tip: ga papierverspilling tegen door een uitwisbaar notitieboek te gebruiken. Lees mijn review over de MOYU uitwisbare notitieboeken hier. Met mijn code MINDFULGREEN10 krijg je 10% korting op je bestelling bij MOYU!

4. Focus op het proces

Soms zijn we zo aan het streven naar een bepaald eindresultaat, dat we vergeten te genieten van het proces. Zoals ik al noemde, denk ik dat het grootste nadeel van voornemens is dat ze vaak resultaatgericht zijn. Terwijl de weg ernaartoe zoveel belangrijker is.

Foto door Artem Saranin via Pexels

5. Wees lief voor jezelf

Wat mij betreft wel het belangrijkste wat ik je wil meegeven: wees lief voor jezelf. Geef jezelf complimentjes, wees trots op jezelf, moedig jezelf aan en wees bewust over je oordelen.

Negatieve gedachten zullen komen en gaan. Jij hebt een keuze hoe je hiermee omgaat en om ze niet te geloven.

Ik wens je een liefdevol nieuwjaar toe

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om mindful met doelen aan de slag te gaan. Of misschien zelfs helemaal zonder doelen het nieuwe jaar in te gaan. Wat voor jou ook goed voelt.

Liefs,

Lizanne

Delen is lief!

Plaats een reactie

Lente wandelmeditatie

Ik begeleid je tijdens deze gratis mindful wandeling om te verbinden met de natuur en jezelf.  

✓  Van wandelend in gedachten,
     naar wandelen met aandacht

Lente wandelmeditatie
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid