Spelen als volwassenen

Waarom spelen zo goed is voor volwassenen én hoe je meer speelt

Dat spelen belangrijk is voor kinderen, weten we allemaal. Maar spelen is ook erg belangrijk voor volwassenen: spelen vermindert stress, prikkelt je creativiteit en helpt met het verwerken van negatieve emoties. Genoeg redenen om er eens verder naar te kijken!  

Wat is spelen?

Er zijn vele definities van spelen, maar eigenlijk is het gewoon iets dat je moet ervaren. Het is zoiets als uitleggen hoe een grap in elkaar zit. Maar er zijn wel een paar eigenschappen van spelen:

Spelen is (ogenschijnlijk) doelloos. Je doet het niet om geld te krijgen, om te eten of om jezelf te ontwikkelen. Spelen om te spelen. Het is ogenschijnlijk doelloos, omdat er toch aardig wat voordelen aan spelen zit.

Daarnaast doe je het vrijwillig. Spelen is uiteraard erg leuk, het heeft een sterke aantrekkingskracht en het helpt tegen verveling.

Spelen in de natuur voor volwassenen

Spelen zorgt ervoor dat we besef van tijd verliezen. We zijn volledig in het moment zelf. Je hebt dan ook de behoefte om door te blijven gaan, omdat je zo’n plezier hebt.

Tot slot zorgt spelen ervoor dat we meer gaan improviseren, wat tot gevolg heeft dat we nieuwe dingen ontdekken. We gaan dingen op een andere manier zien en krijgen een frisse blik.

Als ik spelen kort zou definiëren dan zou ik zeggen:

“Een plezierige gemoedstoestand of activiteit zonder doel, die niet serieus genomen wordt”. – Lizanne, Mindful Green

Waarom spelen we (bijna) niet meer als volwassenen?

Op een bepaald moment in ons leven, stoppen we met spelen. Wat ik mij nog goed kan herinneren is dat veel dingen opeens als kinderachtig werd gezien. Ik was een kind dat nog tot vrij late leeftijd buiten speelde en poppen had. Terwijl ik deze blog schrijf, bedenk ik me dat dat hartstikke goed was!

Spelen als volwassenen

Als volwassene spelen we niet meer omdat we worden meegezogen door ons drukke leven. We zijn druk bezig met een serieuze carrière, we gaan trouwen, krijgen een gezinnetje en nog veel meer.

Daarnaast denken we er geen tijd voor te hebben en vinden we spelen nutteloos. We zijn gewend om alles te doen voor een reden. Bijvoorbeeld sporten om af te vallen, lezen om onszelf te ontwikkelen en koken omdat er eten op tafel gezet moet worden.

Vooral ons perfectionisme zit ons in de weg om te spelen. We nemen het leven ontzettend serieus met zijn allen, vind je niet?

“We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met spelen.” – George Bernard Shaw

6 voordelen van spelen

Nadat je bovenstaande hebt gelezen, kun je je vast voorstellen dat spelen eigenlijk hartstikke goed voor ons is! We vergeten ons werk en andere verplichtingen en hebben écht even lol! Spelen heeft de volgende voordelen:    

1. Prikkeling creativiteit

Ten eerste wordt onze creativiteit en verbeelding geprikkeld. We gaan meer improviseren en krijgen nieuwe ideeën of bedenken oplossingen.  

2. Vermindering negatieve emoties

Daarnaast kun je door spelen beter omgaan met negatieve emoties. Het werkt als een soort uitlaatklep.

3. Stress verlagend

Plezier hebben en lachen zorgen er uiteraard voor dat je minder stress ervaart. Maar spelen kan er ook voor zorgen dat het stofje endorfine vrijkomt, ook wel de gelukshormonen genoemd.

Lees ook: Uitgebreide handleiding voor Mindful Wandelen

4. Ontwikkeling van hersenen

Ook bevordert spelen de verdere ontwikkeling in onze hersenen. De hersenen blijven zich namelijk ook ontwikkelen na onze 20e jaar. Vooral spelen waarbij de hersenen worden uitgedaagd, zoals puzzels of schaken, bevordert de ontwikkeling van onze hersenen. Er wordt ook beweerd dat het helpt geheugenverlies en andere neurologische problemen te voorkomen. En daarnaast loop je minder kans op hart- en vaatziekten, volgens Stuart Brown. Dat lijkt mij aan de ene kant ook niet zo gek, want door te spelen ben je meer in beweging en komen er goede stofjes vrij, wat goed is voor je gezondheid.

Tot slot leer je makkelijker nieuwe dingen als je plezier hebt! Denk maar aan kinderen die het op school niet zo “goed” doen, maar wel van alles weten over auto’s.

5. Bevordert relaties

Samen met iemand puur plezier of een echte lachbui hebben, bevordert de relatie. Ook als je een onenigheid hebt gehad (o.i.d.), helpt spelen om dit weer goed te maken en een plekje te geven. Samen met iemand spelen, verbetert daarbij ook je sociale vaardigheden. Het zorgt voor meer empathie, begrip en compassie voor anderen.           

Spelen voor volwassenen is goed voor relaties

6. Meer energie                 

Tot slot zorgt spelen ervoor dat je energieker voelt en misschien zelfs wel jonger!  

Al met al is spelen goed voor onze mentale en fysieke gezondheid. Spelen is een natuurlijke genezer van ons brein en lichaam. Energie, adrenaline en positieve gevoelens zorgen direct voor positieve gevolgen!

“We zijn door de natuur gebouwd om op te bloeien door middel van spel.” – Speeldeskundige Stuart Brown

Wil jij ook mee doen met de 30 dagen challenge mindfulness met de natuur? Schrijf je hier in en download het gratis!

Zo speel je als volwassenen meer:

 • Bedenk waar je vroeger helemaal in op kon gaan. Wat lijkt je nog steeds leuk?
 • Wees je bewust van je eigen humor en vergeet niet te lachen!
 • Doe lekker gek en trek je niet aan wat anderen denken
 • Zoek inspiratie op internet
 • Maak er tijd voor vrij
 • Probeer nieuw dingen
 • Het makkelijkste om meer te spelen is om iets actiefs te doen. Ga het gewoon doen! Dus dans, spring, ren, zing, lach.

Hoe weet ik dat ik aan het spelen ben?

Je komt er gauw genoeg achter of je aan het spelen bent. Dat voel je gewoon. Heb je zin om het nog een keer te doen? Ben je de tijd vergeten? Ga je er helemaal op in? Voel je je blij?

Het maakt niet wát je doet. Het gaat om het gevoel dat het oproept!

8 ideeën

 • Zing en dans voor de lol
 • Maak muziek met een instrument
 • Gooi over met een bal
 • Speel boordspelletjes
 • Speel met kinderen in je leven
 • Klim in een boom
 • Ga schommelen
 • Kietel je partner

Bronnen:

S. Brown, Play: how it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul, Penguin, 2009

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid