Tweedehands kleding kopen via Vinted, United Wardrobe of Marktplaats?

In een eerdere blog, hoe kom ik van mijn oude spullen af, had ik beloofd eens te gaan kijken naar Vinted en United Wardrobe. Ik moet eerlijk toegeven, ik had zo mijn vooroordelen, maar ik ben zeker verrast! In deze blog lees je mijn kritische review voor het kopen van online tweedehands kleding.

Belangrijk: bij alle soorten marktplaatsen is het mogelijk dat je opgelicht wordt. Ga er verstandig mee om. Maar laat het je niet tegenhouden! Het is super leuk en duurzaam.

Koop jij al tweedehands kleding? Er worden ontzettend veel grondstoffen gebruikt voor het maken van kleding en het heeft dus een flinke impact op het milieu!

Navigatie blog:

Vinted

United Wardrobe

Marktplaats

Conclusie

Vinted

Vinted is opgericht in 2008 door Milda en Judas en hun missie is: tweedehands de eerste keuze maken. Mooie missie als je het mij vraagt! Vinted is actief in heel Europa, persoonlijk kies ik er wel voor om mijn kleding in Nederland te kopen, zodat er niet te veel transport aan te pas komt.

Online tweedehands kleding bij Vinted
Meld je hier aan voor Vinted

Mijn indruk

Ik heb de Vinted App gedownload op mijn Android Tablet. En wat mij gelijk opvalt bij Vinted, is dat ik het er goed geordend uit vind zien. Je ziet in een oogopslag de filters die je aan hebt staan. Daarnaast zie je bij de kleding direct de prijs, het merk, de maat en het aantal likes. Als je op het product klikt zie je de gebruiker die het verkoopt en of diegene reviews heeft. Daarnaast zie je verdere beschrijving en kan je een privé berichtje sturen om iets te vragen of om eventueel te onderhandelen.

Wat ik prettig vind is dat er gebruik gemaakt wordt van lage verzendkosten, door middel van afhaalpunten van DPD en DHL (€0,99). Ook is het supertof dat je bundelkortingen kan aanbieden, dus als jij meerdere kledingstukken bij iemand koopt dan kan je korting krijgen! Dit kan je instellen als verkoper. Tot slot vind ik het een toffe functie dat je je feed kan personaliseren, door categorieën, maten en merken te selecteren. Ook kan je andere Vinted leden volgen. Al met al vind ik het een mooie app!  

Meld je aan via deze link, dan ontvang ik shoptegoed! 🙂

Kosten

Bij Vinted betaal je een bedrag voor kopers bescherming. Hier betaal je twee bedragen voor: een vast bedrag van €0,70 en 5% van de verkoopprijs. Voor verkopers is het gratis!

Veiligheid

Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat er een terugbetalingsbeleid is. Je kan je geld terugkrijgen als het product niet overheen komt met de beschrijving, als het niet is aangekomen, als het beschadigd is tijdens vervoer of als het geannuleerd is. De termijn om je klacht in te dienen is binnen 2 dagen.

De verkoper krijgt pas betaald als de verkoper heeft aangegeven dat hij het heeft ontvangen of twee dagen nadat de bestelling is afgerond.

Lees hier meer over de veiligheid op Vinted.

Samenvatting

 • Ziet er geordend uit
 • Feed kan gepersonaliseerd worden
 • Lage verzendkosten
 • Privé chat tussen geïnteresseerde en verkoper
 • Er kunnen reviews achtergelaten worden
 • Bundelkortingen
 • Kosten voor kopers: €0,70 + 5% van aankoopprijs
 • Gratis voor verkopers
 • Inzicht aantal likes
 • Termijn van 2 dagen om klacht in te dienen

Tip: vervang je papieren notitieboek met een uitwisbare van MOYU.

Lees mijn review hier.

MINDFULGREEN10 voor 10% korting

United Wardrobe

United Wardrobe heeft net als Vinted de missie om tweedehands kleding de norm te maken, over de hele wereld zelfs!

Online tweedehands kleding bij United Wardrobe
Meld je hier aan voor United Wardrobe en ontvang €5,- shoptegoed

Mijn indruk

Net als Vinted, heb ik de app gedownload op mijn Android Tablet. Ik vind het er nét iets minder geordend uit zien. Ik kan er mijn vinger niet opleggen hoe dat precies komt, ik gok dat het gewoon een smaakdingetje is. Wat wel een verschil is, is dat je niet direct het merk ziet en de foto’s worden groter op je feed weergegeven.

Als je op een product klikt, zie je weer de extra beschrijving en het merk. Daarnaast zie wat de verzendopties zijn: PostNL of UPS (pick-up point). Hier staat niet de goedkopere optie tussen, die Vinted wel heeft.

Als je iets naar beneden scrolt zie je wie de verkoper is, hoeveel reviews ze heeft én hoeveel mensen ze volgt. Wat iets unieks is aan United Wardrobe is dat er een soort algemene chat is. Je kan vragen stellen aan de verkoper en iedereen die ook iets wil vragen, zit in dezelfde chat. Dit heeft als voordeel dat jij gelijk ziet wat andere mensen hebben gevraagd en de verkoper hoeft niet telkens de vraag opnieuw te beantwoorden (of ze moet gewoon een betere beschrijving toevoegen hihi). Dit betekent ook dat je de verkoper niet persoonlijk hebt gesproken vóór dat je het koopt, meer hierover onder het kopje veiligheid.

Je ziet ook hoe vaak een product is bekeken en hoe vaak het is opgeslagen. Zo kan je beoordelen hoe populair het is en of je snel moet zijn met de koop als je het wil hebben.

Meld je aan via deze link en ontvang €5,- shoptegoed!

Kosten

Bij elke koop betaal je administratiekosten die variëren van €1,99 tot €2,99 afhankelijk van je betaalmethode. Het maakt dus niet uit hoeveel je koopt.

Ook als verkoper betaal je servicekosten. Je staat 10% van je verkoop af aan United Wardrobe.  

Veiligheid

Het is bij United Wardrobe ook mogelijk een product te retourneren. Je hebt 4 dagen de tijd om een verzoek in te dienen. Wanneer kan je het retourneren? Als het product niet overheen komt met de foto’s, als het kapot is, als de maat anders is, als er geen label op het product staat en dit niet genoemd is of als het product een replica blijkt te zijn. Je krijgt dan de orderprijs en de verzendkosten terug. De retourneerkosten moet je zelf betalen. Lees hier meer.

Wat ik wel jammer vind, is dat je de verkoper niet persoonlijk hebt gesproken, voordat je de bestelling plaatst. Is opzich niet erg, maar ik heb er dan wel een beter gevoel bij. Maar dat is weer persoonlijk!

Samenvatting

 • 4 dagen de tijd om een retourneer verzoek in te dienen
 • Algemene chat, geen privé chat voor de verkoop
 • Inzicht in aantal likes en aantal keer bekeken
 • Kosten koper: €1,99 tot €2,99
 • Kosten verkoper: 10% van verkoopbedrag
 • Mogelijkheid tot retourneren

Marktplaats

Marktplaats is al opgericht in 1999, wow dat is al oud! Sindsdien is het ontzettend gegroeid.

Mijn indruk

Ik moet toegeven dat Marktplaats nog steeds heel vertrouwd voelt. Ik ken alle ins en outs. Verder zijn voordelen dat marktplaats makkelijker is om biedingen te doen. Je kan goed in gesprek met de verkoper en je hebt meer zelf in de hand. Je kan ook bepaalde zoekopdrachten opslaan als favoriet en krijgt dan een mailtje als er weer nieuwe producten zijn. Ik merk wel dat kleding zoeken moeilijker is op marktplaats en er toch wel minder aanbod is, tegen mijn verwachtingen in!   

Kosten en veiligheid

Marktplaats is in principe helemaal gratis. Via marktplaats zit er geen organisatie tussen de koper en verkoper. Er is tegenwoordig wel de optie om een betaalverzoek te sturen, dan betaal je €0,40 cent aan servicekosten voor de betalingsmethode. En dan is er ook zoiets als Gelijk Oversteken. Dan krijgt de verkoper pas betaald als het product is ontvangen. Na 7 dagen gaat marktplaats ervan uit dat je het product hebt ontvangen en krijgt de verkoper het geld. Tenzij de koper binnen 7 dagen aangeeft het product niet te hebben ontvangen. Hier betaal je ook de kosten van het betaalverzoek (€0,40) + 3% van het aankoopbedrag.

Wat ik heel prettig vind bij marktplaats is dat je kan zien hoelang iemand al een account heeft. Over het algemeen kan je daaraan wel zien of iemand een oplichter is. Ik raad je aan nooit iets via te post te laten versturen door iemand die pas een paar dagen een account heeft. Bij een paar maanden moet je nog steeds voorzichtig zijn. Gelukkig heb je ook ‘ervaringen’ op marktplaats, dit zijn reviews d.m.v. sterren. Kijk naar ook naar.

Op marktplaats wordt er ook geld verdiend door middel van reclames van bedrijven en ook worden er advertenties geplaatst door bedrijven. Soms is dat vervelend, omdat je daar niet naar op zoek bent.

Samenvatting

 • In principe gratis
 • Mogelijkheid tot betaalverzoek (€0,40)
 • Mogelijkheid tot Gelijk Oversteken (€0,40 + 3%)
 • Niet mogelijk om te retourneren
 • Makkelijk bieden
 • Zoekopdrachten opslaan
 • Zelf postbedrijf kiezen
 • Meer zelf in de hand
 • Marktplaats maakt gebruik van reclames

Conclusie

Als ik zo teruglees, vind ik het toch ook wel heel persoonlijk welke (mode)marktplaats nou het beste is. Ik denk dat je ze gewoon allemaal moet proberen! Wat ik een nadeel vind, vind jij misschien wel een voordeel.

Waar koop jij het liefst online tweedehands kleding? Ik ben zelf ook groot fan van kringloopwinkels, dan kan je ook lekker passen.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Zelf vind ik ze alle drie handig, al koop ik bijna nooit kleding op Marktplaats meer, ik verkoop het er meestal wel. Best snel ook en voor een prima prijs. De service vanuit Marktplaats zelf is wel dramatisch en het reviewsysteem is ook wat raar, maar ja, het is dan ook grotendeels een gratis platform. Gelukkig niet vaak problemen gehad.

 2. Lizanne

  Hey Hermien, het reviewsysteem is inderdaad wat beperkt op Marktplaats. Toch ben ik blij dat dit reviewsysteem er is, dit maakt het een oplichter wel wat moeilijker.

  Fijn dat je alle drie handig vindt, dan kan heb je lekker veel keuze :).

  Groene groetjes,
  Lizanne

 3. Snoopy

  Handig artikel voor beginners, met alle voor’s en tegen’s!

  Persoonlijk ben ik op alle 3 de sites actief geweest, maar Marktplaats blijft voor mij het allerfijnst. Heel simpelweg (en ja, ik ben gierig hihi…) omdat de servicekosten van Vinted en United Wardrobe me tegenstaan.

  Voordeel van Vinted is daarin tegen wel dat ze, dankzij sponsordeals met post-bedrijven, lagere verzendkosten rekenen, echter: door de 2 euro service-kosten van Vinted, heb je soms alsnog niks aan de goedkopere verzendkosten! Daar staan veel mensen niet bij stil. Verder is een voordeel aan UW en Vinted dat je als koper beschermd word.

  Een absoluut nadeel aan Marktplaats vind ik, is dat je advertenties maar 3 maanden erop blijven staan, bij Vinted is dit (volgens mij) voor eeuwig.

  Én een nadeel aan Marktplaats is dat je geen toelichting kan geven op reviews. Een keer had iemand (al voor de 2e keer) té veel postzegels gerekend, waardoor ik haar een slechte review gaf. Uit rancune gaf ze me een slechte review terug. Nogal oneerlijk, want kopers denken dan dat deze slechte review van een koper kwam. Nu heb ik super veel goede reviews, dus het maakt niet zoveel uit, maar het punt is dat het echt een aderlating is dat je bij Marktplaats geen toelichting kan geven op reviews. Zowel als koper als verkoper. Wanneer ik reviews check bij verkopers vind ik het fijn om te weten wáárom iemand een slechte review gaf, en wat de verklaring van de verkoper erover is. Bij Vinted en UW is dit wel mogelijk.

  Maar ja, al met al, voelt Marktplaats voor mij toch het fijnste.

  1. Lizanne

   Bedankt je leuke reactie! Ik denk dat inderdaad het grootste voordeel van Vinted en UW is dat je als koper beschermd bent. En ik hoop dat het reviewsysteem van marktplaats een keer verbeterd wordt, dat zou echt top zijn!

   Maar ook heel herkenbaar, voor mij blijft marktplaats toch het fijnst.

 4. Henk

  Een tweedehands hempie uit Frankrijk laten komen en die dan drie keer dragen, terwijl je oude schoenen naar een liefhebber in Duitsland gaan…. hoe duurzaam is het eigenlijk? Onderzoek laat zien dat platforms als Vinted mensen vooral bewegen om MEER te kopen en SNELLER weer vd hand te doen. Per saldo zeer discutabel of de wereld hier nou wel beter van wordt. De middenweg: koop gewoon niets als je het niet echt nodig hebt, maar als je echt wat nodig hebt, koop het dan liefst tweedehands en dan bij voorkeur ergens om de hoek op je fietsje. Laat tweedehands vooral geen excuus zijn om maar helemaal los te gaan.

Geef een antwoord