Wist jij dat magnolia bloemen eetbaar zijn? Ik heb het geluk om in mijn tuin een prachtige magnolia te hebben staan. Grote kans dat er bij jou in de buurt ook een te vinden is. In deze blog lees je hoe je magnolia herkent, thee maakt, wat de voordelen zijn en leuke weetjes!
Wanneer pluk je magnolia?
De magnolia kan al vanaf maart bloeien, maar de meeste tussen april en juli. Vaak bloeit de boom nog een tweede keer, rond juli tot augustus. Ook als je geen magnolia in je tuin hebt, zijn er veel plekken waar je ze kunt plukken. Ik pak graag de bloemenbladeren van de grond, omdat die er toch afwaaien.
Hoe herken je magnolia?
Omdat magnolia één van de eerste bomen is die tot bloei komt, is hij redelijk makkelijk te herkennen. De magnolia bloem heeft ongeveer 6 bloembladeren en ze zijn ovaal en langwerpig. Ze hebben de kleuren wit tot roze.
Belangrijk bij wildplukken
Pluk nooit iets waarvan je niet 100% zeker weet wat het is én of je het kunt eten. Heb daarnaast altijd respect voor de natuur: pluk nooit teveel. En wil je de magnolia bloembladeren plukken in de tuin van iemand anders? Vraag het eerst.

Geneeskrachtige werking van magnolia
De belangrijkste stoffen in magnolia zijn Magnolol en Honokiol, die verschillende voordelen hebben voor onze gezondheid. Magnolia:
- Heeft een kalmerende werking bij angst en stress
- Verlicht menstruatie krampen
- Vermindert de symptomen van astma en seizoensgerelateerde allergieën
- Helpt met het openen van de luchtwegen
Latijnse naam: Magnolia officinalis
Chinese naam: Yi Xin Hua
Smaak van magnolia
De smaak van de magnolia bloemen worden beschreven als fris, anijs- en gemberachtig. Ik vind het zelf een hele unieke smaak hebben en erg lekker! Als ik jou was, zou ik het zeker eens proberen.
Leuke weetjes over magnolia
- Magnolia’s worden bestoven door kevers, niet door bijen (ik had geen idee dat kevers ook bestuiven).
- Fossiele vondsten wijzen erop dat de magnolia behoort tot één van de eerste bloemplanten en dus al meer dan 100 miljoen jaar geleden is ontstaan. Nu vind ik de magnolia nóg bijzonderder…
- Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten magnolia. De boom wordt ook weleens beverboom of tulpenboom genoemd.
- De antioxidanten van de stoffen Magnolol en Honkiol zijn 1000 keer werkzamer dan vitamine E.
♫ Where magnolia grows ♫
Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, luister ik naar het liedje van Danny Vera.
You don’t have to slow me down
Cause I will always be around
I will find my way back home
Where magnolia grows, where magnolia grows
Zo maak je magnolia thee
Pak de bloembladeren van de grond of pluk een bloem. Als je een bloem plukt, pluk daar dan de bloembladeren af.
Kook het water en laat het water eerst even afkoelen voordat je dit bij de bloembladeren giet, anders gaat de geneeskrachtige werking verloren.
Laat de thee een paar minuten intrekken en geniet ervan!
Lees ook: paardenbloem thee maken
Wat kan je nog meer met magnolia?
- Magnolia sorbetijs maken (www.wildplukken.nl)
- Azijn maken met magnolia (www.plantaardiger.nl)
- Siroop maken van magnolia, suiker en water
- Rauwe magnolia bloemblaadjes toevoegen aan een salade
Ik ben benieuwd of jij ook magnolia gaat plukken en wat je ermee gaat maken. Laat het mij weten in de reacties of tag mij op Instagram.







18 gedachten over “Magnolia thee maken, hoe doe je dat?”
Kun je de thee ook maken van gedroogde magnoliabladeren?
Hoi Mel, je kunt inderdaad ook thee maken van gedroogde magnolia bloembladeren!
Hoe droog je de magnolia bloembladeren handig? 🙂
Hi Merel, bedankt voor je vraag! Zie mijn reactie hieronder 😊.
Liefs, Lizanne
Je kunt kruidendroognetten kopen met verschillende etages die je op kunt hangen op een droge donkere plaats … Dat is een fantastische uitvinding!
Wat een fantastische tip Trudi! Bedankt!
Hoe kan je best tewerkgaan om de blaadjes te drogen? Heb een grote boom dus wil wel wat drogen voor later.
Hoi Marnik, gaaf dat je een grote magnolia boom hebt! Ik heb zelf geen ervaring met het drogen van magnolia blaadjes. Wat je zou kunnen proberen is ze verspreid neerleggen op een goed geventileerde plek op bijv. keukenpapier of drogen in een droogoven/dehydrator.
Liefs, Lizanne
Ik droog de bladeren op een zonnige droge plek in huis op een krant, en roer geregeld even door de bladeren, zodat alle kanten goed drogen, dat lijkt goed te lukken. De thee is mooi bruin, uiteraard minder smaakvol dan de verse bloemen, maar voor mij helemaal okay.
Hi Anneke, bedankt voor de tip en fijn om jouw ervaring hiermee te lezen!
In je bericht lees ik dat er ongeveer 300 soorten magnolia zijn. Kan je van al deze soorten magnoliathee maken? Zelf heb ik een magnolia stellata in mijn tuin en zou daar ook wel een kopje van willen zetten als dat kan.
Hoi Sabine, naar mijn onderzoek zijn alle magnolia’s eetbaar. De bloembladeren van magnolia stellata zijn zeker weten eetbaar en daar kun je dus gerust thee van zetten. Geniet ervan!
Hoe droog ik de bloemen het beste?
Hoi Linda, ik heb magnolia nog nooit gedroogd. Wat je zou kunnen proberen is ze verspreid neerleggen op een goed geventileerde plek op bijvoorbeeld keukenpapier of drogen in een droogoven/dehydrator. Ik droog zelf mijn kruiden graag in een dehydrator!
Liefs, Lizanne
Hoi,
Ik doe een kruidenopleiding en heb nét geleerd dat d e Magnolia eetbaar is, inmiddels nu 2 soorten geproefd met hele duidelijke verschillen. Hoe leuk! Wild even laten weten dat ik het leuk vind om dan ook nu jouw bericht voorbij te zien komen. Ik ga proberen blaadjes te drogen met een droogoventje, heb zelf een boom met bloemen van witte, smalle blaadjes (geen idee welke soort dat is). Die smakelijk overigens heerlijk 🙂
Hoi Natascha, bedankt voor je leuke berichtje. En wat leuk om te lezen dat je een kruidenopleiding volgt! Ik ben heel benieuwd hoe het drogen van de blaadjes bevalt. Liefs, Lizanne
Hoi Lizanne,
Is elke Magnolia soort eetbaar?
Ik heb zelf een struik variant. Weet niet precies welke, maar ook met de langwerpige roze bladeren.
Hi Gwen, naar mijn onderzoek zijn alle magnolia’s eetbaar. Als je iets voor de eerste keer gaat plukken, zou mijn tip zijn om te beginnen met het proeven van een klein beetje. Geniet ervan! Liefs, Lizanne