Paardenbloem is zoveel meer dan “onkruid”. Ze dienen als een goede (en vroege) bron voor nectar en stuifmeel, daar zijn de insecten blij mee. Maar ook jij kunt genieten van de voordelen!
In de Chinese literatuur werd al in de 6de (!) eeuw geschreven over de geneeskrachtige eigenschappen van paardenbloem. In het frans is de naam pissenlit, wat wijst op de urine afdrijvende werking. Maar ook zit de plant bomvol goede inhoudsstoffen zoals antioxidanten, mineralen en vitamine C en B.
Het leuke aan paardenbloem vind ik daarnaast dat het overal te vinden is in de vrije natuur. Het is een leuke wildpluk plant die goed te herkennen is.
In deze blog deel ik hoe je paardenbloemthee zet en hoe je hier een mindful momentje van moment. Het zetten en drinken van paardenbloemthee, geeft mij een gevoel van verbondenheid met de natuur!
Stappenplan
Van de paardenbloem is héél de plant eetbaar! De bladeren, de bloembladeren en de wortel. Al zit er in de stengel wit vocht en dit schijnt licht giftig te zijn. Voor het maken van thee gebruik ik graag de bloembladeren, maar ook de wortel en bladeren zijn goed te gebruiken.
Op Instagram maakte ik deze reel over paardenbloemthee maken.
1) Pluk de paardenbloem
Ga op zoek naar paardenbloemen, waarvan je weet dat er geen bestrijdingsmiddelen op worden gebruikt. Pluk niet op een plek dichtbij de weg, om uitlaatgassen en ander vuil te vermijden. Ik heb ze geplukt op een plek waar ook geen honden mogen komen (en er dus niet overheen plassen).
✿ Lees ook: Uitgebreide handleiding voor Mindful Wandelen
Pluk alleen hoeveel je nodig hebt en wees dankbaar. Kijk naar de vormen en kleuren van de paardenbloem. Voel de structuur en ruik de geuren.
2) Haal de gele bloemblaadjes van de paardenbloem af
Maak ook hier een mindful momentje van. Breng je aandacht naar de geur en naar het gevoel in je handen.
3) Was alles wat je hebt geplukt of laat het weken
Om de bitterheid te verminderen kun je de bladeren een uur laten weken in koud water.
De bloemblaadjes hoef je niet te wassen, hiermee zou je juist het nectar en stuifmeel eraf spoelen. Voel je je er toch prettiger bij om het te wassen, dan zeker doen!
4) Kook het water & gebruik een theezeef
Kook het water in een pannetje of waterkoker en luister aandachtig naar het borrelende geluid. Stop vervolgens de bloemblaadjes (en eventueel bladeren) in een theezeef.
Laat het water even afkoelen, zodat het niet meer kookt. Schenk vervolgens het hete water in het theeglas en kijk hoe de kleur van het water veranderd. Laat het een aantal minuten intrekken.
Je kunt het theeglas afdekken met een schoteltje, zodat de etherische oliën niet verdwijnen. Hierdoor behoud je zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen.
5) Voeg andere kruiden toe (optioneel)
Je kunt andere kruiden toevoegen om de thee nog minder bitter te maken, zoals munt of citroenmelisse.
Wil je de thee lekker wild houden, kun je brandnetelblad toevoegen. Brandnetel en paardenbloem is een sterke combinatie die goed gebruikt kan worden als voorjaarskuur. Ze hebben allebei een reinigende werking, wat je goed kunt gebruiken om je lichaam op te ruimen van de winter. Zo ga je de lente fris in!
8) Drink de thee op
Geniet van de thee en wees je bewust van alle smaken en geuren. Ik ben benieuwd hoe je het maken van de paardenbloem thee hebt ervaren. En natuurlijk hoe je de smaak vond! Laat het weten in de reacties.
Liefs, Lizanne
2 gedachten over “Mindful paardenbloem thee maken”
Hoi Lizanne. Wat leuk om te lezen dat de paardenbloem zo makkelijk is te bewerken. Ik heb het alleen maar verwijderd uit m’n tuintje omdat het zo woekert. Maar omdat ik weet dat de natuur stuurt wat je nodig hebt, ben ik op jouw site gekomen. Ik kijk nu heel anders tegen deze bijzondere plant aan en ga er lekker thee van maken en in de salade gebruiken. Hartelijke dank van mij.
Marijke Twisk 👌😄😘
Ha Marijke,
Bedankt voor je super leuke reactie! 😊
Mooi om te horen en ik ben heel benieuwd hoe je de thee en salade gaat ervaren.
Liefs, Lizanne 💚🙏🏻