Mindful paardenbloem thee maken

Je bekijkt nu Mindful paardenbloem thee maken

Paardenbloem is zoveel meer dan onkruid. Ze dienen als een goede bron voor nectar en stuifmeel, daar zijn de insecten blij mee. Maar ook jij kunt genieten van de voordelen.

In de Chinese literatuur werd al in de 6de (!) eeuw geschreven over de geneeskrachtige eigenschappen van paardenbloem. Het zit vol met super veel voedingsstoffen en veel vitamine.

Het leuke aan paardenbloem vind ik ook dat het overal te vinden is in de vrije natuur. Door paardenbloem thee te maken en te drinken, proef je van de natuur.

In de 30 dagen challenge: mindfulness met de natuur, zit de opdracht om paardenbloem thee te maken en te drinken. Wil jij deze challenge ook ontvangen? Schijf je nu in en ontvang hem direct:

Ik wil de Mindful Green nieuwsbrief ontvangen

Stappenplan

De wortel, bladeren en bloemblaadjes zijn alle drie licht verteerbaar. In de stengel zit wit vocht, dit schijnt licht giftig te zijn. Dus sla de stengels maar over.

Op Instagram maakte ik deze reel over paardenbloemthee maken.

1) Pluk de paardenbloem

Ga op zoek naar paardenbloemen, waarvan je weet dat er geen bestrijdingsmiddelen op worden gebruikt. Pluk niet op een plek dichtbij de weg, om uitlaatgassen en ander vuil te vermijden. Ik heb ze geplukt op een plek waar ook geen honden mogen komen.

Lees ook: Uitgebreide handleiding voor Mindful Wandelen

Paardenbloem plukken voor thee

Pluk nu alleen hoeveel je nodig hebt en wees dankbaar. Kijk naar de vormen en kleuren van de paardenbloem. Voel de structuur en ruik de geuren.

2) Haal de gele bloemblaadjes van de paardenbloem af

Maak ook hier een mindful momentje van. Breng je aandacht naar de geur en naar het gevoel in je handen.

3) Was alles wat je hebt geplukt of laat het weken

Om de bitterheid te verminderen kun je de blaadjes een uur laten weken in koud water.

Paardenbloem thee weken

4) Zet de waterkoker aan

Zet de waterkoker aan en luister naar het geluid van de waterkoker.

5) Gebruik een theezeef

Stop in de theezeef de bloemblaadjes. De wortel en bladeren kun je eventueel los in het glas doen. Ik heb alleen de bladeren en bloemblaadjes gebruikt. Stop het in je theeglas en laat het een aantal minuten intrekken.

6) Voeg andere kruiden toe (optioneel)

Je kunt andere kruiden toevoegen om de thee minder bitter te maken, zoals munt of citroenmelisse.

7) Schink het kokend water in het theeglas

Kijk naar hoe de kleur van het water veranderd en hoe de damp van het glas afkomt.

8) Drink de thee op

Geniet van de thee en wees je bewust van alle smaken en geuren.

Paardenbloem thee Mindful Green

Ik ben benieuwd hoe je het maken van de paardenbloem thee hebt ervaren. En natuurlijk hoe je de smaak vond! Laat het weten in de reacties.

Liefs, Lizanne

Leestip: deze blog van Plantaardiger over de voordelen en recepten met paardenbloem.

Geef een antwoord