papierverbruik verminderen | Mindful Green

9 tips om je papierverbruik drastisch te verminderen

Het gebruiken van papier is verleidelijk en zit flink ingebakken in onze gewoontes. Gelukkig kun je met wat tips en tricks hier verandering inbrengen. Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je jouw papierverbruik kunt verminderen.

Waarom minder papier gebruiken?

Per persoon verbruiken we gemiddeld 80 kilo papier per jaar. Wat ontzettend veel is, als je nadenkt hoe licht papier is. Naast dat er veel bomen worden gekapt voor het maken van papier, kost dit ook veel energie en grondstoffen.

Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen [bron: WWF]. De papierproductie is niet de grootste oorzaak van ontbossing, maar je moet ergens beginnen!

If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito – Dalai Lama

⬆ één van mijn favoriete quotes

Refuse, Reduce, Reuse, Recyle

Om minder papier te verbruiken kun je deze 4 R’s in gedachten houden. Ze betekenen: weiger, verminder, hergebruik of recycle.

Nee-nee sticker

Een kleine actie waarmee je aanzienlijk minder papier in huis haalt, is het opplakken van een nee-nee sticker op je brievenbus zodat je geen reclame/bladen/folders krijgt.

Een goed alternatief is een app of website waarin je de folders direct online kunt zien. Op reclamefolder.nl kun je ook een specifiek product zoeken om te kijken of deze ergens in de aanbieding is. Een andere optie is om je in te schrijven op de nieuwsbrief van een winkel waar je de aanbiedingen van wilt weten.

Wist je dat er jaarlijks ongeveer 30 kilo ongeadresseerde reclame, drukwerk en huis-aan-huisbladen in jouw brievenbus terecht komt? Met een Nee-Nee sticker daalt je papierverbruik en plastic dus enorm [bron: Gemeente Rotterdam].

Uitwisbaar notitieboek

Uitwisbare notitieboeken zijn voor mij echt een uitkomst. Ik houd namelijk van dingen opschrijven en (to-do) lijstjes te maken.

Zelf heb ik een boekje van MOYU, gemaakt van steenpapier. Deze bevalt mij ontzettend goed. Vooral omdat je bij de MOYU notitieboekjes een “normale” pen gebruikt.

Met MINDFULGREEN10 krijg je 10% korting op je bestelling.

Als je de WWF versie koopt, doneer je €3,- of €5,- aan het WWF. In deze blog lees je mijn kritische review over de uitwisbare notitieboekjes, nadat ik ze een tijdje heb gebruikt.

Krant lezen?

Een logische stap wanneer je papierverbruik wil verminderen, is om de krant op te zeggen. Als jij de krant lezen juist heel belangrijk vindt, dan kun je overwegen om te beginnen met composteren. Hier kun je tegenwoordig de krant ook bijdoen. Persoonlijk kies ik er bewust voor om zo min mogelijk nieuws/media tot mij te nemen en lees ik dus ook geen krant.

Minder bonnetjes

Ik vind het heel fijn dat de bon bij veel winkels niet geprint wordt, indien je er geen wil.

Uiteraard kan een bon ook heel fijn zijn, bijvoorbeeld als je iets wil terugbrengen of als je wilt checken of alles goed is gescand. Om zo min mogelijk bonnetjes te krijgen, kun je proberen zoveel mogelijk boodschappen in één keer te doen.

Altijd een herbruikbare tas mee

Gelukkig geven winkels niet meer gratis een plastic tasje mee. Wel wordt vaak een alternatief aangeboden: een papieren tas. Hoewel dit beter lijkt, wordt de vraag voor papier juist weer verhoogd waardoor er meer bomen worden gekapt. Een oplossing is om áltijd herbruikbare tas(sen) in je tas te hebben zitten, zo vergeet je deze nooit.

Papiervrije agenda

De één wil de afspraken echt opschrijven, de ander vind het helemaal niks. Gelukkig is er naast je agenda op je mobiel, ook een andere oplossing. MOYU heeft sinds kort namelijk een uitwisbare planner voor het hele jaar (52 weken). Ideaal!

➪ Kortingscode 10%: MINDFULGREEN10

Papiervrij lezen

Er zijn verschillende manieren om zonder nieuwe boeken toch lekker te kunnen lezen. Een goede optie is om te lezen met een e-reader. Door de compactheid kun je deze overal naartoe meenemen.

Maar een papieren boek lezen heeft ook wel wat. Daarom ben ik lid van de bibliotheek. Hiermee kan ik papieren boeken lenen, luisterboeken luisteren en e-books lezen. Een ander alternatief is boeken ruilen of tweedehands kopen.

Bewust printen

Vroeger heb ik veel geprint, vooral voor mijn studie. Nu print ik nooit meer, maar ik begrijp goed dat het soms fijn kan zijn om te printen.

Je kunt er dan voor kiezen om dit zo zuinig mogelijk te doen, door bijvoorbeeld dubbelzijdig te printen en zoveel mogelijk tekst op 1 pagina te zetten. Bij PowerPoint kun je kiezen om meerdere slides op 1 A4 te printen.

Papiervrije keuken

In de keuken pak je al gauw een stuk keukenrol, wat vervolgens in de prullenbak belandt. Je kunt natuurlijk gewoon een doekje pakken, maar een ander mooi alternatief is wasbaar keukenpapier. Dit gebruik je op dezelfde manier als normaal keukenpapier, maar de wasbare doe je in de wasmand in plaats van in de prullenbak. Deze van Eco Egg zijn gemaakt van bamboe en absorbeert 10x beter dan gewoon keukenpapier!

Wat is jouw beste tip?

Ik hoop dat bovenstaande tips jou helpen en inspireren om je papierverbruik te verminderen. Heb jij nog een tip? Laat het vooral weten in de reacties.

Liefs,
Lizanne

P.S. MOYU plant voor ieder aangeschaft boekje een boom. Dit is een van de vele redenen waarom ik erg blij ben dat ik mag samenwerken met dit mooie bedrijf. Als je via mijn kortingscode een boekje aanschaft, krijg ik ook een klein percentage. Leuk voor ons allebei!

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid