Hoe kom ik van mijn oude spullen af?

Heb jij lekker opgeruimd? Maar weet je niet wat je met al je oude spullen moet? Niet getreurd, je kunt er 100% iemand anders blij mee maken.

In deze blog deel ik 6 opties hoe jij van bestofte spullen afkomt op een duurzame manier!

Ik hoop met deze blog meer mensen te inspireren om hun oude spullen niet naar het milieupark te brengen, indien ze nog gebruikt kunnen worden of makkelijk kunnen worden gerepareerd. Ik word er altijd zo verdrietig van als ik zie hoeveel intacte spullen er worden weggegooid. Even heel kort twee belangrijke redenen waarom je je spullen niet moet weggooien:

  1. Je kan er iemand blij mee maken die het minder breed heeft of iemand die bewust tweedehands spullen koopt  
  2. Nieuwe spullen hebben een mega impact op het milieu. Door jouw spullen een tweede leven te geven, draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Even een sidenote: het is heel waardevol om kapotte spullen of bijvoorbeeld batterijen naar het milieupark te brengen. Afval bevat veel materialen die opnieuw te gebruiken zijn.

Er zijn spullen waarvan je denkt, daar ga ik toch niks meer voor vangen? Doe het dan voor de twee bovenstaande redenen.

1.     Breng de spullen naar een kringloopwinkel of laat het ophalen

Ik ben een groot fan van kringloopwinkels. Mijn favoriet is Rataplan, die heeft 24 kringloopwinkels in Nederland zitten. Rataplan is een onafhankelijke stichting, zonder winstoogmerk en biedt werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werken ze aan kansen voor mens en milieu. En zo is dat voor andere kringloopwinkels ook.  

Zeer waarschijnlijk zit er bij jou in de buurt ook een kringloopwinkel. Kijk maar eens op allekringloopwinkels.nl! Is het toch te ver of heb je bijvoorbeeld een bank die je wilt doneren? Geen probleem. Veel kringloopwinkels halen het gratis bij jou thuis op! Wat een service.

Het is wel zo dat je je spullen gratis weggeeft aan een kringloopwinkel. Maar daarmee investeer je in sociale werkgelegenheid, hergebruik en het milieu!

tweedehands spullen in kringloopwinkel rataplan
Kringloopwinkel Rataplan Delft

2.     Verkoop je spullen via Marktplaats

Ook van Marktplaats maak ik ontzettend veel gebruik. Je maakt een advertentie en je geeft aan hoeveel je ervoor wil hebben. Ook is het mogelijk om te bieden op een advertentie. Vervolgens wordt het bij jou thuis opgehaald door de koper of je kan het product versturen. Tegenwoordig heb je ook ‘ervaringen’ bij iemands profiel, waardoor je iets beter kan inschatten of diegene te vertrouwen is.

Je kan natuurlijk ook je spullen gratis aanbieden via Marktplaats, in plaats van het naar de kringloopwinkel brengen. Voordeel is dat je het niet hoeft te brengen. En de koper kan gericht zoeken naar jouw product. Vind je gratis niet interessant? Lees dan nog eens de twee redenen aan het begin van deze blog.

3.     Marketplace van Facebook

Ook maak ik soms gebruik van Marketplace van Facebook. Het werkt een beetje hetzelfde als Markplaats, alleen er zijn geen biedingen en jouw Facebookprofiel wordt gebruikt. Persoonlijk vind ik Marketplace iets minder fijn werken dan Marktplaats.

4.     Facebook verkoopgroepen

Zeer waarschijnlijk bestaat er een verkoopgroep van jouw woonplaats, dorp of stad. Zo bereik je direct de mensen in jouw omgeving. Super handig! Zelf probeer ik steeds minder gebruik te maken van Facebook, omdat zij veel privacy schenden.

5.     Huur een kraam op een snuffelmarkt

Heb je veel spullen die je wil verkopen? Dan is een snuffelmarkt misschien wel de uitkomst. Je huurt een kraam, vaak voor een dag of weekend, voor een bepaald bedrag. Heel de dag door komen mensen naar je spullen kijken en het is ook nog gezellig. Het moet wel bij je passen, want je zult met mensen te maken krijgen die erg gaan afdingen of onaardig kunnen doen.

Op Koningsdag hebben we allemaal wel eens wat verkocht, als je dat erg leuk vind dan is een kraam huren een goed idee!

Oude spullen verkopen koningsdag
Koningsdag 2017

Wij hebben ook één keer op een kerstmarkt gestaan met onze zelfgemaakte kerstballen. Dit was jammer genoeg geen succes, we hebben zero noppes nada verkocht, want daar was ons publiek helemaal niet naar op zoek. Tip uit gefaalde actie: kijk naar je publiek van de markt.

6.     Verkoop je kleding via Vinted of United Wardrobe

Kleding is bijna een vak apart. Er worden ontzettend veel grondstoffen gebruikt voor het maken van kleding en het heeft dus een aardige impact op het milieu.
Naast de bovenstaande manieren om van je kleding af te komen, kun je ook gebruik maken van Vinted en United Wardrobe. Van beide bedrijven is het de missie om tweedehands kleding de norm te maken. Daarnaast zijn ze actief in heel Europa. Zelf ga ik voor kleding graag naar kringloopwinkels, dan kan je ze ook passen.

Lees ook: Online tweedehands kleding kopen via Marktplaats, Vinted en United Wardrobe

Ik hoop je hiermee te hebben geïnspireerd om je oude spullen op een duurzame manier je spullen weg te doen. Wat doe jij vanaf nu met jouw oude spullen?   

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid