Kritische review: MOYU uitwisbare notitieboeken

Gemiddeld wordt er per persoon 80kg papier verbruikt per jaar. Erg hoog, als je nadenkt hoe licht papier is. Met uitwisbare notitieboeken van MOYU zal papierafval in ieder geval flink gereduceerd worden. Maar hoe werkt dat dan? En is het wel fijn? In deze blog deel ik het met je.

Laatste update: 1 april 2022

Het gevolg van papiergebruik

Zoals ik al zei, wordt er in Nederland veel papier verbruikt. 55% wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, kopieerpapier en schrijfpapier. De rest is voor verpakkingen (ook veel winst te behalen dus).

Het gevolg? Per minuut worden er wel 17 voetbalvelden aan bossen gekapt. Bossen zijn cruciaal voor zuurstof, het verkoelen van de aarde en de biodiversiteit. Naast bomen die gekapt worden, kost papier ook veel grondstoffen en energie (Bron: Milieu Centraal)

Lees ook: 9 tips om je papierverbruik drastisch te verminderen

Bomen gekapt
Foto door Khari Hayden

De impact van een uitwisbaar notitieboek

Maar wat is dan de impact van die uitwisbare boeken van MOYU? Dit is gemakkelijk te zien met de impactmeter. De verkochte boekjes hebben er tot nu toe voor gezorgd dat:

 • Er 57818 bomen zijn geplant (ja, bij elke aankoop wordt er 1 boom geplant!)
 • 3015736 liter water is bespaard
 • 81770 KG CO2 bespaard

Hoe werken de notitieboeken?

De notebooks zijn gemaakt van steenpapier, het duurzame alternatief van pulp-papier. Hier hoeven namelijk helemaal geen bomen voor gekapt te worden, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen. Ook is er een veel lagere uitstoot (67% lager), doordat er geen water en bleekmiddelen gebruikt worden.

De dunne vellen steenpapier in de notitieboekjes worden gemaakt met 80% gemalen steen (afvalproduct) en 20% gerecycled HPDE. Lees hier meer over het productieproces van Taiwan tot Nederland.

Dit steenpapier van MOYU kun je tot wel 500 keer overschrijven! En de pen maakt het helemaal speciaal, die zorgt er namelijk voor dat je het kunt uitwissen. In deze korte video zie je hoe dit werkt.

Mijn ervaring

Dat de uitwisbare notitieboeken van MOYU positieve impact hebben, staat als een paal boven water. Maar is het het waard? Absoluut.

SCHRIJVEN: Het papier is een stukje dikker dan normaal papier en voelt dus anders aan. Het grote pluspunt vind ik de (Frixion) pen. Andere whiteboard notitieboeken maken namelijk gebruik van een stift en daarmee schrijf ik toch net wat minder netjes.

Ik heb wel het idee dat je niet te hard moet drukken met je pen, anders blijven die lijnen in het papier zitten. Sowieso is het ergonomisch natuurlijk beter om niet te hard en krampachtig te schrijven.

Ik heb gekozen voor de ringband versie, omdat je dan het boekje helemaal kunt omslaan en dat vind ik fijn met schrijven. Ook is het dan mogelijk om nog bladeren eruit te halen of erin te stoppen. Dat vind ik een fijn idee.

UITVEGEN: Nadat je iets hebt opgeschreven, moet je wel even een paar seconden wachten totdat het is opgedroogd. Dan maak je geen vlekken. Voordat je het uitveegt, kun je er een foto van maken (of maak gebruik van een speciale app).

Het uitvegen gaat ook makkelijk. Voor mij werkt dit het best met een vochtig doekje. Ik houd dan ook een klein spuitflesje met water bij de hand.

TOP: Ik vind het echt een geweldig boekje. Ik merk met blogs schrijven dat ik zoveel fijner en productiever werk door eerst op te schrijven wat er in mijn hoofd zit. Voorheen typte ik het, omdat ik geen papier wilde verspillen. En het allerleukste? Het geeft een heel satisfying gevoel om mijn notities uit te wissen!

Het liefst zou ik iedereen uitwisbare notitieboeken van MOYU geven. Dit kan ik natuurlijk niet. Gelukkig heb ik wel een kortingscode van 10% voor jou: MINDFULGREEN10.

Waar kan je uit kiezen?

MOYU heeft een leuk assortiment met verschillende producten:

Er zijn uiteraard bij de notitieboeken verschillende kleuren te kiezen.

Tip: koop het spuitflesje + penhouder erbij. Dit verhoogt het gebruiksgemak enorm!

Medium, rocksolid of premium: wat is het verschil?

De kaft van de medium en rocksolid zijn allebei gemaakt van recycled karton. Alleen de rocksolid is nog steviger en stootbestendiger, vergelijkbaar met een ingebonden boek. Als je je boekje vaak meeneemt in je tas, zou ik zeker de rocksolid aanraden.

Dan heb je natuurlijk nog de premium, ook zeer stevig en geschikt om mee te nemen in je tas. Ze zien er heel mooi en stoer uit. Zelf vind ik het minder handig omdat je deze niet kunt omslaan, maar dit is persoonlijk.

uitwisbare notitieboeken moyu korting MINDFULGREEN10
^ Een kleine selectie van alle leuke keuzes!

Ook zijn er speciale WWF edities. Dan gaat er, naast het planten van een boom, ook nog €5,- naar het Wereld Natuur Fonds.

Mijn verlanglijstje

Ik heb op dit moment twee A5 notitieboeken en ik ben hier heel blij mee. Toch lijkt mij de Power placemat nog heel handig voor de planning van het avondeten, boodschappen, afspraken en dergelijke. Ook lijkt de weekplanner van de Dennis Storm collectie mij ideaal: een agenda die jarenlang mee gaat.

Tip: een MOYU notitieboek is ook een heel leuk en inspirerend cadeau! Meer duurzame cadeaus lees je in deze blog.

Zijn de uitwisbare notitieboeken van Moyu de toekomst?

Ik zeg volmondig: ja! De uitwisbare notitieboeken zijn echt de toekomst wat mij betreft. Waarom nog notitieboeken kopen, als er zo’n prachtig alternatief bestaat? Naar verloop van tijd, scheelt het je nog geld ook.

Ik hoop dat deze blog jou heeft overtuigd om geen papieren notitieboekjes meer in huis te halen en in plaats daarvan een uitwisbare aan te schaffen. Heb jij nog vragen of opmerkingen? Laat het vooral weten in de reacties.

Tot slot wil ik Paul en Roel bedanken, de eigenaren van MOYU, want jullie hebben geweldige producten ontwikkeld! Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen die jullie gaan maken. Misschien een A4 notitieboek? Inmiddels zijn er ook A4 notitieboeken beschikbaar, leuk hé?

Kortingscode

Ik vind het heel leuk dat ik jou 10% korting mag geven, om een MOYU boekje uit te kiezen. Dit is de kortingscode: MINDFULGREEN10


Wanneer je iets aanschaft bij MOYU met mijn kortingscode, krijg ik een kleine commissie. Dubbel leuk dus! Ik ben heel blij met deze samenwerking en hoop hiermee positieve impact te maken.

Liefs,
Lizanne

Delen is lief!

4 gedachten over “Kritische review: MOYU uitwisbare notitieboeken”

 1. Hoi Lizanne,
  Je schrijft dat je bij de ringband versie bladen eruit en er weer in kan doen. Dat zou voor mij fantastisch zijn, want ik wil alleen de dotted pages gebruiken. Maar ik kan nergens lezen of zien dat de bladen herplaatsbaar zijn, behalve in jouw review.
  Kun je het verwisselen bevestigen?

  Beantwoorden
  • Hoi Daphne,
   Bedankt voor je reactie en goed dat je het even navraagt! In theorie is het mogelijk om voorzichtig een pagina eruit te halen of erin te stoppen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar er zit een kleine opening in de ringband. Het lijkt me wel lastig. De pagina’s zijn overigens niet los te koop.

   Liefs,
   Lizanne

   Beantwoorden
 2. Hallo Lizanne, bedankt voor je kortingscode! Ik had al een a6 notitieboekje en heb nu een placemat, extra pennen en een notitieboekje voor mijn dochter aangeschaft. Nu kunnen we wel even vooruit. Ik had niet verwacht dat het me zo goed zou bevallen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid