De beste vegan barefoot schoenen voor in de winter: een uitgebreide review

Op blote voeten lopen: ik vind het heerlijk. Maar op een koude winterdag? Dat is een ander verhaal. Daarom ben ik een zoektocht gestart naar goede (vegan) winter barefoot schoenen en ben ik terecht gekomen bij de Ahinsa winter barefoot boot.

In deze blog lees je waar een goede barefoot schoen aan moet voldoen, of de Ahinsa boot aan deze voorwaarden voldoet, mijn kritische ervaringen én 4 hele goede alternatieven!

De 6+1 voorwaarden voor barefoot schoenen

Het doel van barefoot schoenen is onder andere om onbeperkte bewegingsvrijheid van je voeten te behouden. Daarnaast beschermen de schoenen je tegen onnatuurlijke ondergronden of bijvoorbeeld prikplantjes.

Hier moet je op letten als je kijkt naar barefoot schoenen:

  1. De zool moet dun genoeg zijn om de grond eronder goed te kunnen voelen.
  2. Daarnaast moet de zool flexibel zijn zodat de bewegingen van het lopen vanuit de hele voet komen. Bij een stugge en dikke zool ga je automatisch lopen vanuit je enkel.
  3. De schoen heeft geen hak, waardoor de hiel gelijk staat met je tenen. Dit wordt ook wel Zero Drop genoemd. Ookal denk je dat je geen hak hebt: bijna elke klassieke schoen heeft een verhoging bij de hiel.
  4. Er is veel ruimte voor de tenen, om te strekken en spreiden. Daarnaast heeft het de natuurlijke vorm van een voet (de schoen heeft dus niet een punt, zoals veel klassieke schoenen).
  5. De schoenen zijn lichtgewicht, zodat je zo min mogelijk merkt dat je schoenen aan hebt.
  6. De schoenen worden ethisch geproduceerd, zijn vegan en worden het liefst in Europa gemaakt.
  7. Mijn extra eis voor deze zoektocht is dat ze mijn voeten warm houden en waterdicht zijn, zodat ik ook lekker in de regen en plassen kan lopen. Want natte voeten, zijn koude voeten. Als alternatief kun je ook waterdichte sokken kopen of een spray om je schoenen waterafstotend te maken.

De Ahinsa winter barefoot boot

Het merk Ahinsa

Een leuk weetje: Ahinsa is een oude Vedische* uitdrukking, dat geweldloosheid betekent.

De gedachten hierachter? De schoenen zijn zonder geweld naar dieren gemaakt: helemaal vegan dus. Maar ook worden de werknemers niet uitgebuit, er wordt dan ook gestreefd naar een fair trade productie. En ten derde, zijn de schoenen zo gemaakt dat ze onze gezondheid geen geweld aan doen door je natuur en beweging zo min mogelijk te beperken.

Een prachtige gedachtegang wat mijn betreft! Ik heb wel mijn vraagtekens bij de milieu-impact van het gebruikte materiaal (zie kopje milieu).

* De veda’s zijn voorgangers van het hindoeïsme.

Duurzame barefoot schoenen van Ahinsa

Kwaliteit

De Ahinsa barefoot schoenen zijn ontworpen door fysiotherapeuten en getest in universiteit Masaryk. Dat klinkt goed!

De grote vraag: voldoet de Ahinsa winter barefoot boot aan mijn opgestelde eisen? Jazeker. De schoenen hebben enorm veel ruimte voor je tenen, hebben geen hak, hebben een dunne zool, zijn lichtgewicht en flexibel.

Maar, hoe zijn de schoenen dan in de werkelijkheid?

De winter schoenen zitten super comfy, je zou het een pantoffel kunnen noemen! Ze houden mijn voeten heerlijk droog en warm. Alleen als ik uren stil zit/sta, dan krijg ik wel koude voeten. Dat is niet te voorkomen (welke schoenen ik ook draag), behalve door gewoon in beweging te blijven.

De zool is niet de dunste barefoot zool, maar ik was dan ook opzoek naar schoenen die mijn voeten warm zouden houden bij koude temperaturen. Toch geeft het mij een optimaal blotevoeten-gevoel.

Goed om te weten: omdat de schoenen met de hand worden gemaakt, kun je specifieke aanvragen doen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een dunnere zool, dat is geen probleem. Je hebt dan wel (vanzelfsprekend) een iets langere levertijd.

Aan de ene kant vind ik het vegan bont (ik noem het gewoon isolatie) er comfortabel uitzien, maar aan de andere kant is het onhandig schoonmaken. Tip van Ahinsa: gebruik een natte doek met klein beetje zeep. Als het nog viezer is, kun je een borstel gebruiken. De rest van de schoen is súper makkelijk schoon te maken! Ik ben er al heel vaak mee in de modder geweest en het is er zo weer af, echt ideaal.

Ahinsa heeft een matentabel, al klopte die (voor mij) niet helemaal. Ik moest nog een maat groter nemen, dan in de tabel aangegeven werd. Ik heb dit gemeld bij Ahinsa en zij geven aan druk bezig te zijn met een maattabel per individuele schoen. Tips om de goede maat te kiezen, lees je hier. Bij winterschoenen raadt Ahinsa dus ook aan één grotere maat te kiezen.

Al met al ben ik super tevreden en zou ik het je zeker aanraden als je opzoek bent naar een vegan winter barefoot schoen, die je voeten warm en droog houden.

Milieu

De schoenen worden met de hand gemaakt in Tsjechië en Kroatië. Dat ze in Europa worden gemaakt is voor mij een groot pluspunt.

Het “Crualty free” leer is gemaakt van synthetisch materiaal (ik hoor nog of deze recyclebaar is). Hoewel dit niet bepaald duurzaam is, is het wat mij betreft altijd nog beter dan “echt” leer omdat hier geen dieren voor hoeven te sterven. Deze aflevering van Genaaid geeft je een kijkje in wat voor arbeidsomstandigheden “echt” leer wordt gelooid.

Persoonlijke afweging

Ik vind het erg jammer dat de schoenen gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Toch is mijn persoonlijke afweging geweest deze schoenen toch te kopen. Ik besteed het grootste deel van de dag buiten en kreeg door koude en natte voeten last van wintertenen. Daarnaast koop ik al mijn kleding en spullen tweedehands, behalve schoenen en ondergoed.

Gelukkig komen er steeds meer alternatieven op de markt, zoals kurkleer!

4 vegan barefoot schoenen voor in de winter

Na urenlang onderzoek doen, ben ik dus voor de Ahinsa winterschoen gegaan. Maar ik heb ook naar andere schoenen gekeken. Dit zijn de top 4 alternatieven:

Freet Mudee of Tundra

Het eerste alternatief wat ik met je wil delen is van het merk Freet. Deze heeft twee goede winterschoenen: Mudee of Tundra. De Tundra is net iets hoger bij je enkels. Beide schoenen zijn waterafstotend (let op: niet waterproof) en makkelijk schoon te maken door het vegan leer. Een nadeel is dat ze in UK en China worden gemaakt.

barefoot schoenen Mindful Green
Barefoot & More heeft een ruim assortiment aan barefoot schoenen

Primus Trail II All Weather

De Primus Trail II All weather is van het welbekende barefoot merk Vivobarefoot. De schoenen zijn, als enige in deze lijst, gemaakt van gerecycled waterafstotende mesh textiel. De schoenen worden binnenkort geproduceerd in Vietnam en momenteel nog in China.

Leuk weetje: Vivobarefoot vraagt of je je oude Vivos terug wil sturen, zodat zij op een verantwoorde manier gerecycled kunnen worden.

Xero Xcursion (of alpine Snowboot)

Daarnaast heeft het merk Xero ook twee mooie winter schoenen: Xcursion en Alpine Snowboot. Beide schoenen zijn waterdicht en zelfs zeer geschikt voor in de sneeuw. Bijzonder leuk dat er ook een barefoot sneeuwlaars bestaat! Voor vrouwen zijn ze in de kleuren wit, blauw, bruin en zwart.

Na het bekijken van verschillende youtube video’s heb ik geconcludeerd dat deze schoenen van Xero minder flexibel zijn, wat toch wel een belangrijk aspect is bij barefoot schoenen. Aan de ene kant toch ook wel logisch, omdat ze geschikt zijn voor in de sneeuw. Schoenen van Xero worden in de USA gemaakt.

! Update: er is nu een nieuwe versie van Xcursion die flexibeler schijnt te zijn.

Wildling

Tot slot heeft Duitse merk Wildling heeft een aantal leuke vegan (winter/herfst) barefoot schoenen met erg bijzondere namen! Kies in het menu voor “autumn/winter” en klik op de de filters “vegan textiles” en “cold weather”.

De vegan schoenen van Wildling zijn voor een groot deel gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder hennep, katoen, linnen en kurk. Daarnaast toch ook een laagje polyester. De schoenen zijn niet waterdicht, maar als het goed is wel lekker warm. De schoenen worden geproduceerd in Portugal.

Wildling schoenen zijn zeker interessant vanwege de natuurlijke materialen. En al helemaal als je perse niet opzoek bent naar een volledig waterdichte schoen. Wildling verkoopt ook een natuurlijke impregneer spray. Jeffrey heeft de lente/zomer schoen Pegasus en is tevreden. Al vind hij dat het wat moeite kost om ze aan te trekken.

Filteren via Barefoot & More

Via de website van Barefoot & More kun je ook heel goed schoenen filteren. Bijvoorbeeld ‘vegan friendly’, ‘herfst/winter’. Maar let goed op de materialen, want ik zie regelmatig een foutje staan. Wollen schoenen die bijvoorbeeld onder de vegan friendly categorie staan. Via deze link vind je nog meer vegan winter barefootschoenen.

Extra tip: barefoot pantoffels

Lang ben ik op zoek gegaan naar vegan barefoot pantoffels en nu zijn ze er gewoon! Deze warme instappers van Xero lijken me heerlijk. Ik heb ze nog niet kunnen testen, maar ik heb hoge verwachtingen. Lijkt me veel beter dan sloffen die niet goed aansluiten op je voet.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je heel goed in de winter barefoot kunt lopen, ook als je geen dierlijke materialen gebruikt. Mijn voeten blijven heerlijk warm! Laat vooral in de reacties weten als je nog vragen hebt of je ervaringen wil delen.

Liefs,
Lizanne

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid