Vogelen voor beginners: 5 nuttige tips

Ik word er heel enthousiast van: het getik van een specht of iets dat ik door de bladeren hoor ritselen… Ik moet en zal de vogel vinden die ik heb gehoord. Vogelen is een heerlijke hobby voor in de natuur en daarom deel ik in deze blog (en video!) mijn tips om hiermee te beginnen.

Waar en wanneer kun je vogelen?

Vogels kun je heel het jaar spotten. Elk jaargetij is de vogel weer ergens anders mee bezig en dat maakt het heel bijzonder om ernaar te kijken. Denk aan het maken van een nestje, het verzamelen van voedsel of het zoeken van een partner.

Je kunt daarnaast praktisch gezien overal vogelen: in het park, het bos, de stad en zelfs vanuit je keukenraam. Elk gebied trekt weer andere vogels gaan. Wie luistert en kijkt, zal vogels vinden!

Je kunt je kans vergroten door naar een vogelkijkpunt te gaan. Mijn favoriete plek is toch wel mijn tuin. Maak je je tuin dier -en vogelvriendelijk, dan komen ze vanzelf bij jou op visite.

Wat voor verrekijker heb je nodig?

In principe heb je alleen je ogen nodig om de vogel te zíen. Echter maakt een verrekijker het wel heel bijzonder en fascinerend omdat je de details van een vogel goed kunt zien, zonder heel dichtbij te komen.

Mijn verrekijker heb ik tweedehands gekocht via marktplaats (duurzaam en budget vriendelijk). Voor vogelen is een vergroting van 8 tot 10 keer ideaal. Ik heb zelf 8x, dat maakt het zoeken van een dier of vogel net iets makkelijker: want hoe meer je vergroot -> hoe minder je in beeld hebt.

#1 Kijk door je blote ogen

Hoe begin je met vogelen? In ieder geval niet door direct door je verrekijker te gaan zoeken. De kans is heel klein dat je dan een vogel zal vinden, doordat je maar een klein gezichtsveld hebt.

Begin door je zintuigen te prikkelen. Wat hoor je? En wat zie je door je blote oog? Zodra je iets in het vizier hebt, pak je je verrekijker erbij.

Lees ook: de leukste hobby’s voor in de natuur

#2 Leer vogels kennen

Om het vogelen nóg leuker te maken, kun je vogels leren kennen en herkennen. Dit doe ik zelf graag met een boek (boekenwurm hier), maar ik gebruik ook weleens de website vogelbescherming.nl. En uiteraard zijn er tegenwoordig ook zat apps die je hierbij kunnen helpen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in veelvoorkomende vogels bij jou in de buurt.

#3 Bekijk vogels met een beginnersblik

Hoewel het heel leuk is om bijzondere vogels te spotten (ik wil heel graag een ijsvogel zien), vind ik het zelf heel belangrijk om mijn beginnersblik te behouden. Ik doe dan net alsof ik de veelvoorkomende vogel nog nooit hebt gezien. Hoe ziet deze vogel er nou echt uit? Wat zijn de details, wat valt me op? En wat is hij aan het doen?

Vogelen pimpelmees
^ Pimpelmees, foto gemaakt door mij (Lizanne)

#4 Houd een dagboek bij

Ook kan het leuk zijn om een dagboekje bij te houden, met waar en wanneer je een vogel hebt gespot. Mocht je de vogel niet kennen, dan kun je zo veel mogelijk kenmerken opschrijven zodat je later de vogel kunt determineren (zie volgende tip). Een andere optie is om de vogel te tekenen of fotograferen, dit doe ik graag.

#5 Zo determineer je vogels

En natuurlijk wil je ook weten wat voor onbekende vogel je dan hebt gezien. Als ik een vogel zie die ik niet ken, let ik op zoveel mogelijk kenmerken. Hiermee zoek ik thuis in mijn boek de vogel op. Vaak kom ik met de grootte en kleuren al een heel eind.

  • Hoe groot is de vogel? Kan ik de grootte vergelijken met een vogel die ik al ken?
  • Wat voor kleuren heeft de vogel?
  • Wat valt me op?
  • Hoe zien zijn snavel, staart en vleugels eruit?

Ik hoop dat bovenstaande tips jou hebben geholpen en je inspireren om lekker naar buiten te gaan. Ik wens je heel veel plezier en geniet ervan. Ik ben trouwens heel benieuwd wat jij van mijn allereerste YouTube video vindt (over vogelen).

Veel liefs,

Lizanne

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid