Hefstig natuur

21 leuke dingen om te doen, zodat je kan genieten van de herfst

De herfst is aangebroken: meer paddenstoelen komen tevoorschijn, bladeren kleuren oranje en het is warme-truien-weer. Een boswandeling in de herfst vind ik dan ook de allermooiste.

Heb jij weinig inspiratie voor dit herfstseizoen? Er zijn zoveel simpele manieren om van de herfst te genieten. Met deze 21 leuke dingen ga jij de herfst zeker weten meer waarderen:

1. Paddenstoelen bekijken

Prachtige en bijzondere paddenstoelen zijn er te vinden in het herfstseizoen. Al blijft mijn favoriet toch wel de rode paddenstoel met witte stippen. Ga naar buiten en bekijk ze aandachtig.

Herfst paddenstoel
Deze foto heb ik gemaakt tijdens de Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck

2. Kastanjes zoeken en verzamelen

Misschien ging je als klein kind wel op zoek naar kastanjes. Als volwassene kan dit net zo leuk zijn! Verzamel er een paar en maak een gezellig schaaltje in huis met je vondsten. Dit vind ik een hele leuke manier om meer te verbinden met het huidige seizoen.

Bekijk ook deze vlog: Leven met het ritme van de herfst = meer genieten

3. Wandelen in de regen

In de herfst is de kans op een buitje wat groter, maar laat dat de pret niet drukken. Het kan namelijk heerlijk zijn om in de regen te wandelen. Het heeft zelfs zo zijn voordelen. Doe een lekkere regenjas aan of neem een paraplu mee.

Lees ook: Wandelen in de regen als mindfulness oefening

4. Bakken en koken met pompoen

Pompoen is mijn favoriete groente van het herfstseizoen. De vorm, de oranje kleur en de geur. Het past er echt bij! Je kunt er ook allerlei lekkere dingen mee maken, zoals soep, koekjes en pannenkoeken.

Pompoen koekjes herfst
Voor deze pompoenkoekjes heb ik dit recept gebruikt van De Groene Meisjes

5. Drink een warme drank

Bij regenachtig weer, past een warme drank in een grote mok. Zoals chocolademelk met speculaaskruiden, chai thee of plantaardige gouden melk. Dit recept van The Green Creator ga ik proberen!

6. Een boek of interessant tijdschrift lezen

Neem de tijd om een boek te lezen, eventueel met de lekkere warme drank. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos, ga voor een fysiek boek, ebook of luisterboek.

Al bijna een jaar heb ik een abonnement op Readly. Dit is een app met oneindig veel tijdschriften. Een stuk goedkoper dan los tijdschriften kopen én duurzaam (want zonder papier). Probeer het 30 dagen gratis via deze link.

7. Verzamel mooie bladeren en droog ze

In de herfst zijn de mooiste bladeren te vinden met verschillende kleuren. Neem er een paar mee naar huis en stop ze tussen een dik boek. Daarna kun je ze gebruiken om je huis gezellig te maken, bijvoorbeeld bij de kastanjes.

8. Organiseer een spelletjes avond

Een van de gezelligste dingen die je, wat mij betreft, kunt doen met een gezelschap is een bordspel spelen. En in welk seizoen past dit dan niet beter dan de herfst? Wij doen graag het dobbelspel regenwormen in gezelschap, waarin we altijd de grootste lol hebben!

9. Maak een puzzel

Naast een bordspel spelen in een gezelschap, is het heel leuk om in je eentje of samen te puzzelen. Het vergt je concentratie en tegelijkertijd werkt het ontspannend.

Geen puzzel in huis? Bestel dan niet gelijk een nieuwe, maar kijk eens in een kringloopwinkel. Ik weet 100% zeker dat je slaagt. Geen zin om de deur uit te gaan? Kijk dan op marktplaats en vraag of diegene de puzzel wil versturen. Easy peasy.

10. Neem een voetenbad

Bij de herfst hoort uiteraard ook zelfzorg. Het is uitermate geschikt moment om jezelf wat meer terug te trekken. Neem een heerlijk voetenbad met herfstige essentiële oliën, zoals kaneel, kruidnagel of ceder.

11. Steek kaarsjes aan

Vanaf het moment dat het ‘s avonds eerder donker wordt, zet ik de kaarsjes aan. Dit geeft een hele gezellige sfeer in huis en hoort wat mij betreft echt bij de donkere dagen.

12. Maak een (mindful) boswandeling

Zoals ik al zei, boswandelingen zijn in de herfst toch echt het mooist. De bladeren die kleuren, de paddenstoelen komen tevoorschijn, de frisse temperatuur en de rust. Ga het bos in en laat je verwonderen door de natuur.

Wil je begeleid worden in je mindful wandeling en écht even helemaal verbinden met dit seizoen, de natuur én jezelf? Download dan deze wandelmeditatie die ik speciaal heb opgenomen voor de herfst.

Herfst mindful wandeling
^Deze foto heb ik genomen in de Ardennen, 2017

Natuurmonumenten heeft een mooi lijstje gemaakt met de mooiste herfstwandelingen. Maar laat het je niet tegenhouden om een ander bos in te gaan, want ze zijn allemaal prachtig.

13. Luister naar muziek

Volgens mij zijn er maar weinig mensen die niet van muziek houden, er is voor iedereen wat wils. Ga op onderzoek uit wat jou favoriete muziek is en maak een herfst playlist. Luister hier met aandacht naar en geniet.

14. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Het mooie aan dankbaarheid is, dat er altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn. Het laat je nadenken over wat er wél is.

Lees ook: voordelen van dankbaarheid

15. Kringloopwinkels bezoeken

Misschien ben je al naar de kringloopwinkel gerend om een puzzel te halen, maar het is dus ook een heel leuk herfstuitje. Er liggen elke keer dat je komt, weer andere spullen.

16. Maak je woning gezellig met herfstige spullen

Naast kastanjes, gedroogde bladeren en kaarsjes, zijn er nog genoeg andere manieren om je huis gezellig te maken. Maak bijvoorbeeld een herfstboeket of een herfstmobiel. Heb jij nog andere ideeën? Laat ze weten in de reacties.

17. Leer jezelf breien, haken of borduren.

Lekker ouderwets, zul je wel denken. Maar je kunt echt hele mooie dingen maken en je creativiteit erop los laten. Net zoals puzzels maken, vergt het je concentratie maar is het tegelijkertijd ontspannend. Ik kwam dit borduursel tegen, prachtig toch:

18. Ga met je camera (of smartphone) naar buiten en maak foto’s.

Als je je zintuigen openzet, zal de natuur je verwonderen. Tijdens je wandeling kun je ook je camera eens meenemen en leg de natuur vast. Maar vergeet niet genieten.

19. Maak een plekje in je tuin die geschikt is voor egels.

Voor dieren is de herfst hét moment om zich terug te trekken en zich klaar te maken voor de winter. De egels hebben het extra moeilijk, omdat tuinen in de herfst over het algemeen helemaal worden opgeruimd. Laat deze herfst eens wat tuinafval liggen of bouw een egelhuisje.

20. Hang een vogelhuisje op in je tuin of balkon met wat eten.

Tot slot kun je een vogelhuisje ophangen, als je dat nog niet hebt, en deze vullen met wat eten. Dan kun je vanaf binnen de vogeltjes bekijken, ook een leuke bezigheid.

Vogelhuisje
Dit leuke vogelhuisje kwam ik tegen in Trompenburg Tuinen & Arboretum.

21. Pompoen uithollen.

En de laatste van deze lijst is een pompoen uithollen en hier een leuk figuur in te maken, heel erg passend bij Halloween. Maar dat hoeft niet natuurlijk, je kunt ook mooie bloemen eruit snijden bijvoorbeeld. Ziet er heel gezellig uit.

Ik hoop dat je met deze 21 dingen wat inspiratie hebt gekregen om te genieten van dit herfstseizoen. Laat me weten wat jij deze herfst niet gaat overslaan. Stay Cozy!

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid