Vogels kijken Mindful Green

De 8 leukste hobby’s voor buiten in de natuur

Het hebben van een hobby is belangrijk voor je mentale gezondheid. Een momentje écht voor jezelf. Ben jij opzoek naar een hobby? Overweeg een hobby die je buiten in de natuur kunt doen! In deze blog lees je de voordelen en 8 ideeën.

Voordelen van een hobby

Als kind is het vanzelfsprekend dat je verschillende hobby’s hebt. Hoe ouder je wordt, hoe meer hobby’s er wegvallen en vervangen worden door werken en andere verplichtingen.

Toch heeft het opnieuw ontdekken van een hobby vele voordelen.

  • Het hebben van een hobby vermindert stress.
  • Een hobby zorgt ervoor dat je tijd maakt voor jezelf.
  • Hobby’s zorgen voor een uitlaatklep.
  • Iets doen waar je plezier in hebt, zorgt ervoor dat je aandacht hebt voor het huidige moment.

Lees ook: 6 tips om minder te moeten voor meer vrijheid

Waarom je hobby combineren met buiten zijn in de natuur?

Als je mijn blogs al wat langer leest, dan weet je dat ik graag mijn tijd doorbreng buiten in de natuur.

Buiten zijn in de natuur helpt met ontprikkelen, ontstressen en genieten. Bovendien zitten we als Nederlander al het grootste deel van de dag binnen.

1) Dieren bekijken

In de lente van 2020 ben ik met Jeffrey gaan kamperen in de Veluwe. Daarvoor had ik een verrekijker gekocht via marktplaats om hertjes en zwijnen te bekijken.

Sindsdien heb ik ontdekt hoe leuk vogelen is en ben ik mij erin gaan verdiepen. Het herkennen van de vogels, door de geluiden en kleuren, is ontzettend uitdagend en leuk! Ik maakte er een youtube video over:

Volg jij mij al op youtube?

2) Wildplukken

Daarnaast ben ik al een aantal jaar meer aan het leren over wilde planten en eetbaar onkruid. Helemaal enthousiast wordt ik hiervan! Ik voel me bij deze hobby nog meer verbonden met de natuur.

Mijn favoriete wilde planten zijn brandnetel, paardenbloem en daslook. Ik laat graag “onkruid” staan in eigen tuin. Dit heeft vele voordelen voor de biodiversiteit en ik kan er lekker van plukken.

Over planten kun je eindeloos blijven leren, wat het een interessante hobby maakt!

Lees ook: paardenbloem thee maken en thee van magnolia bloemen.

Paardenbloem plukken voor thee

3) Fotograferen

Als klein meisje was ik al dol op foto’s maken en dan vooral buiten. Met mijn camera in mijn handen, heb ik even alleen aandacht voor foto’s maken.

Lees ook: zo maak je mindful foto’s

4) Tuinieren

Sinds twee jaar heb ik mijn eigen (moes)tuin. Een deel heb ik ingedeeld met vaste planten, kruiden en veel fruitstruiken. Er stond al een heerlijke kersenboom, perenboom en een volwassen druivenstruik.

Maar ook zaai ik graag eenjarige groente. Een favoriet zou ik niet kunnen kiezen, het is allemaal zo leuk en lekker. Al zijn verse wortels, uit eigen tuin, het allerlekkerste wat er is!

Ik vind het zo fascinerend, hoe een zaadje uitgroeit tot een plant. Hoe groenafval zich omzet in compost. Hoe insecten planten bestuiven.

Het is een hobby waar je levenslang plezier van kan hebben en die goed is voor je gezondheid en het milieu. Bovenal zul je zeker weten meer natuurconnectie ervaren.

Heb je geen tuin? Laat je inspireren, want tuinieren kan al op een balkon of vensterbank!

Mindful tuinieren

5) Sporten

Wat is er gezonder dan sporten buiten in de natuur? Ik zou het niet weten. Ik ben dol op wandelen, het liefst lekker in de bossen. Maar eigenlijk vind ik heel dit rijtje leuk:

  • (Mindful) wandelen
  • fietsen
  • joggen/hardlopen
  • buiten yoga
  • skaten
  • zwemmen

Lees ook: beginnen met mindful wandelen

6) Bootje varen

Mijn aller áller favorietste uitje, is het varen in een bootje of SUP op een mooie plas. Ik vind het heerlijk om dichtbij, op of in het water te zijn.

Met mijn voeten uit het bootje hangend en mijn vingers in het water… Ja dat is echt mijn favoriete moment.

7) Sterren bekijken

Het bekijken van sterren geeft me altijd een heerlijk vakantiegevoel. Het is nog leuker en interessanter als je er een beetje in gaat verdiepen. Zo ga ik altijd als eerste op zoek naar het steelpannetje. Op We Are Travellers kun je lezen welke sterren je nog meer kunt herkennen.

8) Picknicken

De laatste hobby op deze lijst is misschien niet echt een hobby, maar mag van mij niet ontbreken. Want picknicken in de natuur is gezellig, lekker en leuk. Neem een kleedje mee en je favoriete eten. Wellicht kun je zelfs wat wildplukken! Genieten 😊👍🏻

Picknick Mindful Green

Veel plezier!

Ik hoop dat deze lijst jou heeft geïnspireerd om een nieuwe hobby te ontdekken, misschien wel in de natuur. Heb jij nog een leuke toevoeging? Laat het weten in de reacties.

Liefs,

Lizanne

leukste hobby's voor in de natuur Mindful Green

Delen is lief!

2 gedachten over “De 8 leukste hobby’s voor buiten in de natuur”

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid