De klok gaat een uur achteruit en, hoewel dat kort klinkt, kan het je innerlijke klok flink in de war schoppen. Je kunt het ervaren als een soort “mini jetlag” en last hebben van slecht slapen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. In deze blog lees je hoe je went aan de wintertijd en hoe je je innerlijke klok weer in balans brengt.
Mini-etlag door verzetten klok
Ongeveer 50 jaar geleden werd de klok voor het eerst verzet in Nederland. Voor deze tijd was er alleen maar de wintertijd. Hoewel het verzetten wellicht in het verleden voordelen had, is het vandaag de dag vooral verstorend voor onze gezondheid.
Onze innerlijke klok, ookwel biologische klok, heeft veel invloed op allerlei belangrijke lichaamsprocessen. Denk aan het slaap-waakritme, eetlust, lichaamstemperatuur en meer.
In de nacht moeten werken, een jatlag, maar dus ook het verzetten van de klok verstoort onze innerlijke klok.
Vele experts en wetenschappers zijn voorstander om de zomertijd af te schaffen, zo ook slaapexpert Koko Beers van de Hersenstichting1:
“Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid”
Mensen zijn dagdieren
Alle dieren, en zelfs bomen en planten, hebben hun eigen biologische klok. De grootste verschillen zitten ‘m in dagdieren en nachtdieren. Nachtdieren zijn bijvoorbeeld uilen, vleermuizen en egels. Zij slapen overdag en zijn ’s nachts actief. Wij mensen zijn juist dagdieren en hebben licht nodig. Daglicht is cruciaal voor onze innerlijke klok.
5 tips om je innerlijke klok in balans te brengen
1) Zoek daglicht op
Probeer zoveel mogelijk daglicht op te nemen door de dag heen en vooral in de ochtend. Daglicht zorgt voor een wakker gevoel. Het slaaphormoon, melatonine, neemt hierdoor af. Doe ’s ochtends dus gelijk de gordijnen open en ga het liefst naar buiten.
2) Vermijd felle lampen in de avond
Zodra het donker wordt, neemt het slaaphormoon weer toe en heb je behoefte aan slaap. Eigenlijk heel wonderlijk hoe de natuur werkt! Echter strooien vandaag de dag (felle) lampen en schermen roet in het eten. Demp daarom de lampen en vermijd schermtijd (tv, smartphones e.d.) vlak voor het slapen gaan.
>> Lees ook: 25 schermloze activiteiten voor in de avond
3) Beweeg
Begin je dag met wat lichte bewegingen, om energie te krijgen en lekker wakker te worden. Denk aan wat rek en strekoefeningen. Mocht je toch naar buiten gaan voor daglicht, maak een heerlijke mindful wandeling. Ikzelf vind het heerlijk om met de zonnegroet (yoga) en een wandeling te beginnen.
>> Lees ook: uitgebreide tips voor mindful wandelen
4)Vast slaappatroon
(Blijf) elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Regelmaat helpt je natuurlijke ritme enorm. Je zult ook merken dat het makkelijker is om wakker te worden en in slaap te komen.
5) Fijne ochtend en avond routines
Creëer fijne routines, om zo ook regelmaat erin te brengen. Dit helpt ’s avonds om te ontspannen en ’s ochtends om je dag fris en fruitig te beginnen. Je kunt bovenstaande tips in je routines verwerken, maar denk ook aan meditatie. In de Mindful Green App kun je 7 meditaties gratis uitproberen.
Wat ga jij doen met het extra uur?
Het extra uur slapen is natuurlijk een heerlijk cadeau. Al kan ik me zo voorstellen dat dit anders is als je jonge kinderen hebt.
Een mooie vraag die je jezelf kunt stellen, is wat ga ik doen met dit extra uurtje voor jezelf?