avond op de bank

Een avond zonder Netflix: 25 schermloze activiteiten

Gemiddeld wordt er meer dan 8 uur per dag naar een scherm gekeken, waaronder smartphones, tv’s en laptops. Naast dat deze digitale apparaten ons veel bieden, heeft het ook zo zijn nadelen. Wil jij eens een avondje zonder schermtijd, om onder andere je nachtrust te bevorderen en te ontprikkelen? In deze blog lees je 25 schermloze activiteiten voor thuis.

Lees ook: uitgebreide tips om sociale media en telefoongebruik te verminderen

Het is heel gezellig en vermakend om lekker op de bank series te kijken. Bij ons is het standaard rond half 9 dat we beginnen met een aflevering. Tóch zou ik graag vaker een schermloze avond willen, vandaar deze lijst:

1) Klussen

Volgens mij liggen er in ieder huis klusjes die nooit gedaan worden. Ondertussen knaagt het misschien wel af en toe aan je. Welk klusje in huis zou jij kunnen oppakken?

2) Bakken

Ik heb er zelf ontzettend veel plezier in om wat lekkers te bakken en het liefst met zo puur mogelijke ingrediënten. Daarnaast kan ik er nog veel meer van genieten bij het opeten, als ik het zelf heb gemaakt.

Deze pompoenkoekjes heb ik een tijdje terug gemaakt, yummm!

3) Een boek lezen

Ik heb jarenlang op vakantie ontzettend veel verhalende boeken gelezen. Bij thuiskomst gingen de boeken weer terug naar de bibliotheek of in de boekenkast, terwijl het juist zo heerlijk is. Inmiddels ligt er altijd wel een boek op mijn nachtkastje die ik aan het lezen ben.

4) Voetenbad nemen

Een voetenbad nemen is heerlijk ontspannend. Vul een brede emmer of een voetenbad met warm water. Voeg eventueel wat essentiële olie toe en magnesium. Voel met aandacht de warmte in je voeten. Je kunt ondertussen ook ergens naar luisteren.

Mocht het je goed bevallen en je wilt een echt voetenbad met bubbels: bijna elke kringloopwinkel heeft er een paar liggen. Of kijk eens op marktplaats.

Kijk ook eens mijn youtube video over wat je kunt doen in de herfst, om er meer van te genieten. Ook allemaal schermloze activiteiten!

5) Bordspel spelen

Ook spelen we graag op vakantie een bordspel. Nu doen we steeds vaker zomaar een bordspel, heel gezellig! De laatste tijd ook vaak dobbelspellen zoals Qwixx en Regenwormen.

6) Puzzel maken

Daarnaast kan het gezellig zijn om samen een puzzel te leggen. Net zo leuk is het om alleen te doen. Het heeft je volle concentratie nodig en het geeft je een heel voldaan gevoel als je eindelijk dat ene puzzelstukje vindt.

Puzzelboekjes zijn ook leuk, zoals sudoku of woordpuzzels.

7) Schrijven

Soms kan het heerlijk zijn om iets van je af te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld je gedachten op of juist de inspiratie die je hebt.

Hier gebruik ik een duurzaam en uitwisbaar notitieboekje van MOYU voor. Met mijn code MINDFULGREEN10 mag ik je 10% korting geven op je bestelling bij MOYU!

Lees ook: mijn kritische review over uitwisbare notitieboeken van MOYU

8) Tekenen

Pak een potlood en papier en begin met schetsen. Je kunt ook gebruik maken van een kleurboek voor volwassenen. Ikzelf teken af en toe met een digitale tekentablet, al is dat natuurlijk geen schermloze activiteit meer.

Lees ook: spelen voor volwassenen: hoe doe je dat?

9) Planten verzorgen

Neem de tijd om je planten goed te verzorgen, hoe zien ze eruit? Hebben ze water nodig? Moet er wat bijgeknipt worden?

Planten verzorgen

10) Avond wandelen

Het is heerlijk om in de avond een wandeling te maken. Wellicht is het een heldere avond en kun je je laten verwonderen door de sterren. Bekijk je omgeving aandachtig, wat valt je op? Wat is er anders in de avond?

Heb jij de gratis challenge mindfulness met de natuur al gedownload? Dit doe je door je in te schrijven voor de nieuwsbrief:

Ik wil de Mindful Green nieuwsbrief ontvangen

11) Muziek luisteren

Luister naar je favoriete muziek of naar natuurgeluiden. Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren naar natuurgeluiden onder andere zorgt voor het verminderen van stress.

Lees ook: de voordelen van luisteren naar natuurgeluiden

12) Dansen en zingen

Als je dan toch muziek aan het luisteren bent… Zing lekker mee! En misschien ook wel lekker meebewegen.

13) Muziek maken

Heb jij ooit een instrument bespeeld? Pak het weer eens op, en onthoud: je doet het voor de lol dus wees niet te streng voor jezelf.

Als kind heb ik een keyboard gehad en op les gezeten. Inmiddels heb ik deze verkocht, maar ik zou graag een kleiner instrument willen leren spelen.

14) Opruimen of ontspullen

Er is vast een plek in huis, zoals een zolder of een lade, met rommel. Je komt er nooit aan toe om deze eens op te ruimen. Kijk kritisch naar of je deze spullen nog gebruikt.

15) Yoga of Qigong

Ik beoefen graag yoga in de ochtend en doe dan de zonnegroet. Maar ook ‘s avonds voor het slapen gaan, is het fijn om yoga te doen. Daarnaast ga ik Qigong eens proberen, dit is een Chinese bewegingskunst die ook lichaam een geest in balans brengt.

16) Knutselen

Op Pinterest kom ik regelmatig leuke knutselprojectjes tegen, het leukste vind ik om gebruik te maken van natuurlijke materialen. Verzamel bladeren, takjes of steentjes. Maak er bijvoorbeeld een gezellige schaal van in huis. Of droog bladeren en bloemen.

17) Dankbaarheid opschrijven

Denk na over waar jij op dit moment dankbaar voor bent. Schrijf deze eventueel op en vul deze morgen weer aan. Bekijk deze lijst regelmatig opnieuw en voel de dankbaarheid.

Lees ook: De kracht van dankbaarheid + 8 tips

18) Koken of ontbijt voorbereiden

Maak met aandacht een gerecht klaar of doe alvast wat voorbereiding voor morgen. Ik maak altijd in de avond mijn ontbijt grotendeels klaar. In de ochtend warm ik het havermoutpapje op en snijd ik een appel.

19) Breien, haken of borduren

Ook kan het leuk zijn om te beginnen met een brei, haak of borduur project. Dit kun je heerlijk op de bank doen, met een muziekje en een kop thee.

20) Jezelf liefde geven

Wees lief voor jezelf, door bijvoorbeeld je eigen voeten te masseren. In deze blog lees je 9 andere tips om liever voor jezelf te zijn.

21) Gerechten inplannen voor een week

Neem even de tijd om de week in te plannen. Welke gerechten ga je maken? Wat heb je hiervoor nodig?

22) Leer elkaar kennen

Leer je familie/partner/huisgenoten beter kennen door elkaar vragen te stellen. Zo bestaan er ook gespreksstarter spellen. Dit zijn vaak kaartjes met vragen erop. Hoe goed je iemand ook denkt te kennen, er valt altijd weer wat nieuws te leren!

23) Voer een hobby uit

Wellicht heb je een hobby die niet in deze lijst staat, voeg die vooral toe aan je eigen lijstje.

24) Hergebruik of opknappen

Recylcen of opknappen van spullen is eigenlijk ook een beetje knutselen. Naai bijvoorbeeld dat ene gat in je spijkerbroek. Of kijk welke kapotte spullen je kunt hergebruiken voor iets anders.

25) Mindful thee drinken

En als allerlaatste op deze schermloze lijst: een momentje nemen om een warme kop thee drinken met aandacht. Voel de warmte op je handen en ruik de heerlijke geur.

Ik hoop dat bovenstaande lijst jou inspireert om vaker een avond door te brengen zonder digitale schermen. Heb jij nog een schermloze activiteit om hieraan toe te voegen? Laat het weten in de reacties!

Liefs,
Lizanne

schermloze avond

Delen is lief!

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid