21 leuke dingen doen in de winter

De winter is aangebroken: het is koud buiten en de bomen zijn helemaal kaal. Soms is het ’s nachts een paar graden onder nul. Heb jij moeite met genieten in de winter? En weet je geen leuke dingen om te doen?

Met deze 21 leuke dingen, om binnen én buiten te doen, ga jij zeker plezier hebben deze winter!

Buiten

1) Mandala maken van objecten uit de natuur

De eerste op deze lijst is het maken van een natuur mandala. Je verzamelt allemaal objecten uit de natuur, zoals bladeren, dennenappels, besjes stenen. Daarna zoek je een plekje die redelijk vlak is. Leg één object in het midden en ga vanuit daar verder om er een cirkel van te maken.

2) Tuin engelvriendelijk maken

Het aantal egels gaat langzaam achteruit. Per jaar worden er wel 135.000 egels overreden in het verkeer. We kunnen deze egels in ieder geval helpen aan een fijn plekje in de tuin, zodat ze daar minder voor hoeven te zoeken.

Je kunt een rommelhoekje maken met bladeren of takken. Een andere optie is een egelhuisje maken of kopen. Hartstikke leuk om te doen!

3) Vogelvoer ophangen

Daarnaast is het heel leuk om vogelhuisjes op te hangen met wat vogelvoer in je tuin of op je balkon (zoals dop pinda’s en zonnebloempitten). Dan kun je heel de winter naar vogels kijken.

Abonneer je op mijn Youtube Kanaal voor video’s over een bewust en natuurlijker leven!

4) Boswandeling maken

Een boswandeling zou ik je ieder seizoen willen aanraden. Het is zo fijn en goed voor je mentale -en fysieke gezondheid. Zo nemen onder andere je stresshormonen aanzienlijk af en is het een echte boost voor je immuunsysteem. Het is daarnaast gewoon heerlijk!

Lees ook: een uitgebreide handleiding voor mindful wandelen

5) Schaatsen

Het zou toch leuk zijn als we dit jaar weer op natuurwater kunnen schaatsen. Fingers crossed!

Het is voor mij weer een tijdje geleden dat ik heb geschaatst. Toch vind ik het heerlijk, om over het ijs te glijden met schaatsen. Dit staat zeker bij mij op het lijstje dit jaar.

6) Mindful fotograferen

Ook leuk is om lekker naar buiten te gaan en je camera (of mobiel) mee te nemen. Bij mindful fotograferen breng je jezelf in het huidige moment door je te focussen wat je ziet en dit vast te leggen met een camera.

Lees ook: Mindful fotograferen doe je zo (9 tips)

Binnen

7) Lezen

Ik lees ontzettend veel boeken, maar dan vooral informatief. In dit lijstje bedoel ik écht een boek lezen, waarin je helemaal wordt meegesleept in het verhaal. Lezen puur voor de lol.

Ik lees heel graag romantische feel good boeken, via de bibliotheek maar ook graag via Storytel. Bijvoorbeeld van Robyn Carr, Jenny Colgan, Jackie van Laaren, Charlotte de Monchy, Sarah Morgan, noem maar op! Storytel heeft een mega groot aanbod met ebooks en luisterboeken. Je kunt het 14 dagen gratis uitproberen via hier.

Daarnaast lees ik graag tijdschriften over yoga, plantaardig eten, tuinieren en mindfulness. Voorheen vond ik het zonde om tijdschriften te kopen, vanwege papierverspilling. Maar nu gebruik ik een app: Readly. In deze app staan mega veel Nederlandse tijdschriften. Aanrader! Via deze link kun je Readly 2 maanden uitproberen voor €1,99

Mindfulness lezen kerst

8) Iets lekkers bakken

Hmmm, iets lekkers bakken kan wat mij betreft niet ontbreken op dit lijstje. Verspreid een heerlijke geur van je baksel in je woning en zet een gezellig muziekje aan. Wat leuke ideeën:

9) Puzzelen

Puzzelen is wat mij betreft altijd een goed idee. Het is leuk om samen te doen, maar vooral ook leuk in je eentje. Het vergt je concentratie en tegelijkertijd werkt het ontspannend.

Geen puzzel in huis? Bestel dan niet gelijk een nieuwe, maar kijk eens in een kringloopwinkel (of marktplaats). Ik weet 100% zeker dat je slaagt.

10) Gezellig spel spelen / spelletjes avond

Naast puzzelen, is het ook leuk om een gezelschapsspel te spelen. Ik vind het één van de leukste dingen die je in een gezelschap kunt doen.

11) Warme drank drinken

Een heerlijk warme drank in een grote mok, waarbij ik zelf onder een dekentje zit… Dat is echt een ultiem moment van de winter wat mij betreft.

December

12) Waardevol cadeau regelen

Wanneer de feestdagen nog niet voorbij zijn als je dit leest: denk na over duurzame en minimalistische cadeaus. Laat je niet verleiden door alle reclames.

13) Muziek luisteren

In heel de december maand zing ik keihard kerstliedjes mee en daarna luister ik dolgraag de top 2000. Daarna weer lekker mijn eigen playlist.

Muziek luisteren is niet alleen leuk, maar ook gezond. Zo komt er onder andere dopamine vrij, wat je een geluksgevoel geeft. En dat kunnen we in de winter goed gebruiken.

Lees ook: tips om je winterdip te verminderen

14) Zingen en dansen

En als je dan toch muziek aan het luisteren ben, zing én dans lekker mee. Ook dit geeft je een heerlijk geluksgevoel.

15) Geniet van een heerlijk High Tea

Jeffrey en ik hebben al in de agenda gezet wanneer we een heerlijke High Tea gaan ophalen bij Heavenly Cupcakes in Rotterdam. Vorig jaar hebben we daar rond december een High Tea gedaan en dat vonden we zo leuk. Jammer genoeg dit jaar niet op locatie, maar we gaan er thuis een gezellige High Tea van maken.

High tea kerst
High Tea @Heavenly Cupcakes 2019

16) Breien, haken of borduren

In de lijst met leuke dingen in de herfst, heb ik deze ook genoemd. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik nog niet heb gebreid, gehaakt of geborduurd… Wél heb ik laatst wat in elkaar genaaid en daar heb ik zo van genoten. Ik heb namelijk hele leuke herinneringen aan naaien uit mijn jeugd.

17) Verspreid een fijne winter geur uit een pannetje

Een heerlijke geur in huis verspreiden, die past bij het winter seizoen, is heerlijk toch? Het is leuk om dit te doen door middel van wat natuurlijke ingrediënten in een pannetje.

  1. Doe bijvoorbeeld in een steelpan: sinaasappels in kwarten, kaneelstokjes, dennentakjes, kruidnagels, gember.
  2. Vul de pan met water, totdat de ingrediënten net niet helemaal onder water zijn.
  3. Laat minstens een uur zachtjes koken.
  4. Zet de afzuigkap niet aan😆.
winter geur

(Zelf)liefde

18) Geef jezelf een massage

Jezelf een massage geven is echt een vorm van jezelf liefde geven. Kies een fijne massage olie, ik gebruik zelf graag sesamolie, en masseer jezelf op gevoel. Zoals je voeten, handen of hoofd.

Reflecteer op jezelf

De winter is een mooie tijd om te reflecteren op jezelf. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Welke waarden zijn voor mij belangrijk?
  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Ben ik lief voor mezelf?
  • Zorg ik goed voor mezelf?
  • Welke beperkende overtuiging over mezelf heb ik?

Knuffelen

Tot slot: knuffel erop los. Je kunt jezelf een knuffel geven, maar ook knuffelen met je geliefden zal je veel goed doen. Lichamelijk contact is een belangrijke factor in onze algehele gezondheid. Als je alleen woont, hoop ik dat je toch een mogelijkheid vindt om met iemand te knuffelen.

Lees ook: natuurlijk je immuunsysteem versterken

Mindfulness met de natuur

De laatste op dit lijstje is de 30 dagen challenge: mindfulness met de natuur (winterversie). Dit zijn 30 simpele mindfulness oefeningen die passen bij de winter, waarbij je meer verbinding zult ervaren met de natuur. Deze challenge kun je gratis downloaden.

Ik wil de Mindful Green nieuwsbrief ontvangen

Ik hoop dat bovenstaande lijst jou inspiratie geeft om wat leuke dingen te doen in de winter, ondanks de Corona maatregelen. Ik wens je een hele liefdevolle winter toe.

Liefs,

Lizanne

Delen is lief!

2 gedachten over “21 leuke dingen doen in de winter”

Plaats een reactie

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid