Mindfulness natuur

Wat is mindfulness en hoe begin je ermee?

Inhoud

Mindfulness is een term die steeds hipper wordt. Steeds meer mensen staan ervoor open om bewuster te leven. Maar betekent mindfulness nou eigenlijk?

In deze blog deel ik wat mindfulness is, oefeningen om mee te beginnen én wat boekenleestips (voor als je net zo’n boekenwurm bent als ik).

Eerder schreef ik al over de misverstanden van mindfulness.

Mindfulness betekenis

Mindfulness heeft velen betekenissen, het begrip is dan ook al 2500 jaar oud. Ikzelf ben een paar jaar mij aan het verdiepen in een bewust leven en mindfulness betekent voor mij:

Leven met aandacht in het huidige moment, waarbij je bewust bent van je oordelen.

Ik zeg expres bewust zijn van je oordelen, want daar is ook waar mindfulness om gaat: bewustwording. Je hoeft niet te stoppen met oordelen, net zoals dat je niet hoeft te stoppen met denken. Het gaat er puur om dat je er bewust van wordt. Hierdoor ga je uiteindelijk meer afstand creëren tussen jou en je gedachten.

Lees ook: niks aantrekken van andermans oordelen

Het tegenovergestelde van mindfulness is de automatische piloot. Je weet wel, wanneer je een heel stuk naar werk hebt gereden, maar het helemaal niet meer kan herinneren.

Die piloot is ook wel heel handig hoor, maar wanneer je dit te vaak doet, verlies je de connectie met het huidige moment en je lichaam. Soms gaat de automatische piloot ook weleens fout, als je opeens je onderbroek in de wc gooit in plaats van in de wasmand. Oeps.

Ik probeer me dan ook bewust te zijn wanneer ik de automatische piloot toepas(te). En breng mezelf weer terug in het huidige moment. De tips hiervoor, lees je verderop.

Voordelen mindfulness

Er zijn ontzettend veel voordelen van mindfulness, maar ik ga het in deze blog beknopt houden. Door mindfulness te beoefenen zal je meer kunnen genieten van het leven, ook van de kleine dingen. Je hebt hebt immers hier meer aandacht voor. Mindfulness maakt je dus gelukkiger.

Door het leven in het nu, ben je minder met je gedachten in de toekomst of het verleden. Je hebt er minder aandacht voor om bijvoorbeeld doemscenario’s te bedenken. Dit zorgt ervoor dat stress, angst en gepieker afneemt.

Daarnaast wordt je productiviteit verhoogt door het toepassen van mindfulness. Je kunt je wel voorstellen: één ding met aandacht doen, is veel efficiënter dan meerdere dingen tegelijk. Zo is er zelfs aangetoond dat we helemaal niet kunnen multitasken. Maar dat is weer een verhaal voor een andere blog.

Andere voordelen zijn: meer kunnen ontspannen, dankbaarder voelen, beter omgaan met situaties, beter slapen. Misschien kan je zelf nog meer voordelen bedenken van mindfulness?

Mindful tuinieren
^ Aan het genieten van mijn tuintje

Tips om mee te beginnen

Iedereen kan mindfulness toepassen en jij ook! Ik weet zeker dat je al vaker met aandacht in het huidige moment bent. Misschien zijn het nog hele korte moment. Bijvoorbeeld die keer dat je net onder de douche stapte en zo genoot van het warme water. Of wanneer je de eerste hap neemt van je lievelingseten.

Je lichaam is de tool om in het huidige moment te komen. Haal eens bewust adem of ga met je aandacht naar een lichaamsdeel. Daarnaast kun je je zintuigen gebruiken om te verbinden met de buitenwereld.

 • Doe één taak tegelijk, ookwel single tasking
 • Haal enkele keren per dag bewust adem
 • Prikkel je zintuigen
 • Pas dankbaarheid toe
 • Doe af en toe helemaal niks
 • Doe iets puur voor de lol: spelen
 • Mindful wandelen
 • Wees bewust van je automatische piloot

In deze blog deel ik 23 dagelijkse activiteiten die je mindful kunt uitvoeren.

Boekentips

De volgende boeken zijn ook gratis te lezen als digitaal boek bij een KOBO-plus abonnement. Handig en duurzaam.

Ik hoop dat bovenstaande blog jou meer duidelijkheid heeft gegeven over wat mindfulness betekent en dat je geïnspireerd bent geraakt.

Er is nog zoveel meer te vertellen over mindfulness en dat doe ik graag. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief, dan houd ik je verder op de hoogte!

Delen is lief!

2 gedachten over “Wat is mindfulness en hoe begin je ermee?”

  • Hi Mariejosee,

   Leuk dat je de challenge wil doen! Als je bent ingeschreven bij de nieuwsbrief dan ontvang je gelijk een linkje naar de challenge. Die kun je dan opslaan.

   Ik zie dat het inschrijven al is gelukt, is het downloaden ook gelukt?

   Liefs,
   Lizanne

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Inhoud

Mindful Green Meditatie app

Meditaties voor meer innerlijke rust, energie, zelfliefde en natuurverbinding.

Lente wandelmeditatie

Ik begeleid je tijdens deze gratis mindful wandeling om te verbinden met de natuur en jezelf.  

✓  Van wandelend in gedachten,
     naar wandelen met aandacht

Lente wandelmeditatie
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de masterclass naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de wandelmeditatie naartoe sturen?😊

Blote voeten lente
50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Masterclass eetbaar onkruid